НОВИНИ

Путин потвърди, че ударите срещу Киев са в отговор на взривяването на Кримския мост

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:10, 10.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
Европа
Слушай новината

Москва подложи на масиран ракетен обстрел Киев и други украински градове, в отговор на атаката срещу Кримския мост. Руският президент съобщи, че са използвани ракети с далечен обсег, чиято цел са били украинска енергийна, военна и комуникационна инфраструктура. Според украинските власти - над 80 ракети са изстреляни днес, а мишена на руските удари са цивилни. Жертвите са най-малко 11, ранените - десетки.

Моментът, в който една от ракетите удря Киев. Младо момиче записва видеосъобщение, когато близо до нея се взривява снаряд.

Кадрите бяха споделени в Туитър от кмета на града Виталий Кличко. В социалните мрежи той призова гражданите да не напускат домовете си и съобщи, че има засегната критична инфраструктура.

"Това е война срещу цивилните, Путин иска Украйна без украинците. Киев беше, е и ще продължава да бъде основна мишена на руснаците", каза той.

Денят в Киев започва спокойно. В пряко включване сутринта кореспондентът на BBC разказва за възможния отговор на Москва след взривяването на Кримския мост.

"Опасенията са, че това може да доведе до сериозен отговор от страна на Русия. Видяхме какво се случи в Запорожие, където бяха ударени жилищни сгради", каза Хюго Бачега, кореспондент на BBC в Киев.

Това са първите удари срещу Киев от месеци. Ракета пада в центъра на града малко след 8 сутринта. Час по-късно следват още, според Киев - общо 83. В началото на войната украинската столица и нейните предградия бяха подложени на масиран обстрел. След това руските войски се съсредоточиха върху Югоизточна Украйна.

Нанесени са сериозни щети в централния квартал Шевченковски. Там се намират голяма част от туристическите забележителности на Киев, а също и университети, театри, музеи и заведения. Една от ракетите е паднала близо до детска площадка.

"На 229-ия ден от пълномащабната война, те се опитват да ни заличат от лицето на Земята. Напълно. Да унищожат хора в Запорожие, докато спят в домовете си. Да убият други, които отиват на работа в Днипро и Киев", каза Зеленски.

Ударена е сградата на германското консулство в Киев.

Масиран ракетен обстрел в Украйна - поне 5 са жертвите, десетки са ранени

Руският президент Владимир Путин потвърди, че Москва е нанесла ударите днес като отговор на взривяването на Кримския мост.

"С действията си режимът в Киев де факто се нарежда в списъка на международните терористични организации. Да оставим подобни престъпления без отговор, вече е абсолютно невъзможно. Тази сутрин беше нанесен масиран обстрел, извършен с прецизни оръжия с далечен обсег по въздух, вода и земя. Мишените бяха енергийна, военна и комуникационна инфраструктура в Украйна", каза той.

Експлозии в сутрешния час пик е имало и в други части на страната - в градовете Лвов и Житомир на Запад, в Харков и Запорожие на Изток и в Днипро в централна Украйна.

ЕС и НАТО изразиха подкрепа за Киев.

"Шокирана и отвратена съм от чудовищните нападения срещу Киев и други украински градове. Русия за пореден път показа на света какво представлява: терор и бруталност", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"НАТО ще продължава да подкрепя украинския народ в борбата му срещу агресията на Кремъл", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Молдова съобщава, че три крилати ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна са нарушили въздушното ѝ пространство днес. Руският посланик е привикан за обяснения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона
Първите три жилищни фургона пристигнаха в село Богдан
Първите три жилищни фургона пристигнаха в село Богдан