НОВИНИ

Енергийни кооперативи набират популярност във Виена

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:35, 10.10.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Слушай новината

Енергийната криза принуждава все повече частни домакинства да прибегнат до алтернативни източници на енергия. Това лято рекорден брой виенчани са се оборудвали със слънчеви панели. Популярност набират и т.нар. енергийни кооперативи. Във Виена се оказва, че изпреварват времето и развиват този тип дейност още преди кризата с газовите доставки.

Слънчеви панели на покрива или балкона са честа гледка във Виена. Инвестицията зависи от техническите параметри.

"При базово оборудване и ако приемем, че един киловатчас струва 1500 евро, а искаш да имаш 20 киловатчаса при пикови стойности, умножаваш 1500 по 20 и получаваш базовата инвестиция. Понякога обаче една малка инсталация може да се окаже доста по-скъпа от голямата, защото страничните разходи също имат съществена роля", каза Роланд Курас, управител на енергийна компания.

Финансирането се осигурява от Австрийския климатичен фонд, както и чрез банкови кредити и с участието на гражданите - частни домакинства, фирми или други организации, които придобиват дял в инсталацията.

"Фотоволтаичната инсталация не може да покрие цялото потребление. Правили сме анализи за околностите на Виена, но най-общо около 30% от разходите могат да бъдат покрити. Използването на такъв вид енергия има две предимства - мрежовите разходи са много по-ниски и в дългосрочен план разходите за енергия са стабилни. При всички случаи около 20%-30% разходи за електроенергия могат да бъдат спестени", каза Курас.

Особеност на фотоволтаичните централи е, че произвеждат ток, когато грее слънцето, както и че през лятото се генерира много повече електричество, отколкото през зимата.

Този соларен покрив е достатъчен да захрани нуждите на сградата, върху която се намира. Излишните количества произведена електроенергия се пренасочват към домакинства или бизнес сгради след решение на енергийния кооператив кои точно да бъдат те.

Затова много важни са интелигентните уреди, които отчитат на всеки 15 минути произведената енергия, както и какви количества се отдават по мрежата. Те са много важни за умното управление и правилното разпределение на електроенергията. Обикновено токът, който се произвежда от понеделник до петък се потребява най-вече от офисите, училищата или детските градини. Докато петък, събота и неделя повече консумират домакинствата. Идеята е в малката общност токът да се разпредели според потреблението.

"Първият проект, който реализирахме, беше през септември 2021 г. Имахме късмет, че потребителят се намира точно от другата страна на улицата. Междувременно вече имаме четири инсталации в рамките на общността, свързана с възобновяеми енергийни източници. Допълнително работим върху изследователски проект, съвместно с Техническия университет във Виена, свързан с това как да се съхранява произведената енергия, за да може когато имаме свръхпроизводство, то да бъде използвано на по-късен етап или в по-късните часове на деня, когато енергията е на по-изгодни цени", каза Курас.

Политиката на Австрия е да стимулира изграждането на алтернативни източници на електроенергия. С въведените нови разпоредби и субсидиите, които се предоставят, разходите на инвеститора се намаляват до степен той да има интерес от изграждането на такава инсталация.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корида в Попово: Счупиха челюстта на 18 годишен талант на Лудогорец в Трета лига
Корида в Попово: Счупиха челюстта на 18 годишен талант на Лудогорец в Трета лига
Строители престояха часове на парапета на последния етаж на сграда в Перник - поискаха си неизплатени пари
Строители престояха часове на парапета на последния етаж на сграда в Перник - поискаха си неизплатени пари