НОВИНИ

Президентът свиква 48-ото Народно събрание на 19 октомври

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:57, 10.10.2022 (обновена)
5094
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев дава още време на партиите за консултации - да търсят съгласие за ново управление. Държавният глава свика с указ първото заседание на новото Народно събрание на 19 октомври, сряда, от 9.00 часа.

240 депутати от седем партии и коалиции ще пристъпят прага на парламента. Свои представители ще имат от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че на фона на войната в Украйна и последствията от нея, страната ни се нуждае не само от правителство, но и от парламент. Подчерта отново, че предлага не коалиции, а разговори по конкретни политики, които да бъдат проведени от контактни групи. Обясни защо не вижда общи допирни точки единствено с "Възраждане", въпреки че "много по-лесно би работил с тях, защото били сериозни хора".

"Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим”. Като темели за ГЕРБ. Тука е мостът между нас - те са за излизане от НАТО и ЕС, да не се влиза в еврозоната, да не се подпомага Украйна и да се преговаря за руски газ", заяви Бойко Борисов-лидер на ГЕРБ.

Тези точки на ГЕРБ съвпадат в голямата си част с визията на ПП, ДБ и ДПС. Затова и именно с тях, както и с Български възход ,от ГЕРБ виждат възможност за бъдещи разговори чрез контактни групи, последвани от общо гласуване в парламента.

"Ако тази контактна група каже - вие за еврозоната ли сте - Да. Само че за да се приеме този закон за еврозоната трябват вашите депутати, ще го приемете ли? Да, с вашите - Да.
Пишеме точка едно и отмятаме - ще мине в парламента".

И така по всички останали теми от общ интерес, обясни Борисов.

Чак след като се разберат по политиките, следвал разговорът как и с кого ще се изпълняват те.

ГЕРБ се съмняват в честността на машинния вот и затова са изпратили официално искане до ЦИК за достъп на всички заинтересовани лица до сорс кода на софтуера. Нямало 70 000 души да отидат, само за да натиснат копчето не подкрепям никого, смята лидерът на ГЕРБ.

От "Продължаваме Промяната" остават твърди в позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ. Ако се стигне до втори мандат, ще направят усилия за съставяне на мнозинство, коментира в "Денят започва по БНТ" Никола Минчев. Той обаче е скептичен за евентуален успех.

"С тази конфигурация мислим, че това е изключително трудна задача – искаме реформаторско мнозинство, с нулева толерантност към корупцията, което е сложна задача", заяви Никола Минчев.

Според него правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си. Повтори, че "Продължаваме Промяната" ще бъдат конструктивна опозиция и няма да спъват работата на Народно събрание. Ше подкрепят това, което заслужавало да бъде подкрепено.

"Това са нашите приоритети, които ако видим в НС, ще ги подкрепим – например, законите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза Никола Минчев.

Атанас Зафиров от БСП пък коментира, че трябва да се види какъв ще бъде ходът на спечелилите изборите. Според него ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" трябва да бъдат на нивото на своите отговорности и да предложат управление на страната.

Правителство на малцинството се очертава като възможен изход при тази политическа ситуация и не трябва да бъде пренебрегвано като възможност, каза още Зафиров. Подчерта също, че ако третият мандат дойде при БСП, левицата ще положи всички усилия България да има редовно правителство.

Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортна емисия - 10.10.2022 г. - 12.30 ч.
Спортна емисия - 10.10.2022 г. - 12.30 ч.
България на 5-о място в европейската купа на нациите по мотокрос в Талавера де ла Рейна
България на 5-о място в европейската купа на нациите по мотокрос в Талавера де ла Рейна