Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Синдикатът на таксиметровите шофьори на среща с главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:13, 10.10.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

След два дни напрежение заради смъртта на таксиметров шофьор в София - колегите му на спешна среща с главния прокурор.

След смъртта на техен колега при конфликт на пътя те настояват за законови промени и безопасни условия на труд.

Обсъдени са мерки, които могат да повишат безопасността на техния труд, включително проблемът с нерегламентираните превози и са се разбрали за съвместни действия и инициативи.

Колеги на таксиметровия шофьор: Ударен е, докато е седял на седалката и е бил на работното си място

"Конкретният случай, който обсъдихме, той е последствие от много неща. Ние обсъдихме системния проблем, който предизвиква такива последствия и по какъв начин може да сме си взаимно полезни, за да ограничим и решим тези проблеми, за да няма смърт по пътя, независимо дали е за български граждани, които работят като таксиметрови шофьори или е за някои други български граждани и последното, което ще кажа, което поеха като ангажимент колегите и от градската прокуратура - ще направим възможното и невъзможното да има справедливост", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Ние от своя страна готвим закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози в частта на нерегламентираните превози, един път завинаги да бъдат ликвидирани по аналог със Закона за хазарта, както бяха ликвидирани нерегламентираните залози, така искаме това да се случи и с нерегламентираните превози, които ни тормозят. Можем да сме си полезни, като нашите инициативи в законодателен аспект ги предоставим тук и те със своя капацитет ги обработят, за да може да се предвиждат нататък", допълни Кирил Ризов, почетен председател на "Съюз Такси".

От Софийската градска прокуратура съобщиха подробности около смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор. След повдигането на обвинение 23-годишният мъж е дал обяснения пред прокурор, пред разследващите, в качеството си на обвиняем. Установени са наранявания по тялото му и е назначена съдебномедицинска експертиза.

Тя ще установи какви точно са тези наранявания и по какъв начин са нанесени. Все още не са готови резултатите от съдебномедицинската експертиза на починалия, която е назначена в първия ден на инцидента на 8 октомври.

Софийската градска прокуратура е възложила на вътрешното министерство да установи дали има камери не само в района на инцидента, но и по посока на движение на автомобилите. Разпитани са 17 свидетели, като се издирват още лица.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с осем стрелци на световното първенство в Кайро
България с осем стрелци на световното първенство в Кайро
Правителството е изискало информация от службите по казуса с камиона, избухнал на Кримския мост
Правителството е изискало информация от службите по казуса с камиона, избухнал на Кримския мост