НОВИНИ

Русия обвини украинските спецслужби за взрива на моста в Крим

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:35, 10.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Русия свиква днес националния Съвет за сигурност. Говорителят на Кремъл заяви, че на срещата ще присъстват всички постоянни членове на Съвета. Не е ясно, обаче, дали заседанието се провежда заради взрива на Кримския мост.

Путин свиква националния Съвет за сигурност

Снощи от Следствения комитет на Русия съобщиха, че маршрутът на камиона, който се взриви на моста, включва и България.

Авторите, изпълнителите и поръчителите на взрива на Кримския мост, според председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин - са украинските спецслужби. Бастрикин уточни, че в подготовката на взрива са участвали граждани на Русия и чужди държави.

"Вече установихме маршрута на камиона, който се взриви - това са България, Грузия, Армения,Северна Осетия, Краснодарския район. Освен това идентифицирахме превозвачите, хората, които са участвали в движението на този автобус. С помощта на два оперативни сътрудника на ФСБ успяхме да идентифицираме заподозрените, които може да са подготвили този терористичен акт", заяви Александър Бастрикин, председател на Следствения комитет на Русия.

Руските власти посочиха като собственик на камиона 27-годишния Самир Юсубов от Краснодар. Чрез социалните медии мъжът съобщава, че няма нищо общо със случилото се на Кримския мост. По неговите думи камионът е бил управляван от негов 51-годишен роднина. Самир Юсубов вече е и извън Русия. Жилището му в Краснодар е било претърсено.

Руският президент определи експлозията като терористичен акт.

"Няма съмнение, това е акт на тероризъм с цел разрушаване на критично важна гражданска инфраструктура", изтъкна Владимир Путин.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк нарече обвинението "твърде цинично дори за Русия". Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да преговаря с Москва.

"Наистина ли преговорите помагат за преодоляването на терора? Сега всеки трябва да отговори честно на този въпрос. Терористите трябва да бъдат неутрализирани. Тероризмът е престъпление, което трябва да бъде наказано. Тероризмът на държавно ниво е едно от най-тежките международни престъпления, което застрашава не само някого в света, но застрашава цялата международна общност", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Движението по Кримския мост беше възстановено вчера. Руският президент е разпоредил за охраната на моста вече да се грижи ФСБ.

Въпреки призивите към жителите на анексирания полуостров Крим да запазят спокойствие, хиляди хора панически напуснаха района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ясно е, че камионът, експлоадирал на Кримския мост, не е натоварен в България
Борисов: Ясно е, че камионът, експлоадирал на Кримския мост, не е натоварен в България
БСП: Президентът да отговори защо България присъства в информацията за взрива на Кримския мост
БСП: Президентът да отговори защо България присъства в информацията за взрива на Кримския мост