НОВИНИ

Масиран ракетен обстрел в Украйна - поне 5 са жертвите, десетки са ранени

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 10.10.2022
5163
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Серия от ракетни удари бяха нанесени тази сутрин в украинската столица Киев и други градове. Съобщава се за поне петима загинали и десетки ранени. Според Киев срещу Украйна тази сутрин са изстреляни 75 руски ракети. Украинските власти обвиниха руския президент Путин в тероризъм. Това са първите удари срещу украинската столица от месеци. Нападенията стават часове след като руският президент Владимир Путин определи взривяването на Кримския мост като акт на тероризъм.

Два взрива разтърсиха Киев

Моментът, в който една от ракетите удря Киев. Младо момиче записва видеосъобщение, когато близо до нея се взривява снаряд.

Кадрите бяха споделени в Туитър от кмета на града Виталий Кличко. В социалните мрежи той призова гражданите да не напускат домовете си и съобщи, че има засегната критична инфраструктура.

"Столицата е атакувана от руски терористи. Изстреляни са ракети към централни райони. Призовавам всички граждани да потърсят убежище", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Денят в Киев започва спокойно. В пряко включване сутринта кореспондентът на Би Би Си разказва за възможния отговор на Москва след взривяването на Кримския мост.

"Опасенията са, че това може да доведе до сериозен отговор от страна на Русия. Видяхме какво се случи в Запорожие, където бяха ударени жилищни сгради", коментира Хюго Бачега, кореспондент на Би Би Си в Киев.

Това са първите удари срещу Киев от месеци. Ракета пада в центъра на града малко след 8 сутринта. Час по-късно следват още. В началото на войната украинската столица и нейните предградия бяха подложени на масиран обстрел.

След това руските войски се съсредоточиха върху Югоизточна Украйна. Властите в Киев съобщават, че има жертви и множество ранени. Броят им се уточнява, както и колко точно ракети са ударили града. Нанесени са сериозни материални щети, унищожени са автомобили и инфраструктура.

30 екипа на спешните служби работят на място в централния квартал Шевченковски. Там се намират голяма част от туристическите забележителности на Киев, а също и университети, театри, музеи и заведения. Една от ракетите е паднала близо до детска площадка.

Украинските власти остро осъдиха нападенията от тази сутрин:

"На 229-ия ден от пълномащабната война те се опитват да ни заличат от лицето на Земята. Напълно. Да унищожат хора в Запорожие, докато спят в домовете си. Да убият други, които отиват на работа в Днипро и Киев", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Путин е терорист, който говори с ракети", каза още Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Експлозии в сутрешния час пик е имало и в други части на страната - в градовете Лвов, Тернопол и Житомир на Запад и в Днипро в Централна Украйна. В малките часове на събота срещу неделя руски ракети удариха жилищни сгради в Запорожие. Загинаха 17 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на месеца се очаква да пуснат водата в село Богдан
До края на месеца се очаква да пуснат водата в село Богдан
12 отбора започват в мъжката Суперлига по волейбол
12 отбора започват в мъжката Суперлига по волейбол