НОВИНИ

Строители престояха часове на парапета на последния етаж на сграда в Перник - поискаха си неизплатени пари

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
16:30, 10.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Двама строителни работници стояха часове на парапета на 6-ия етаж на недовършена жилищна сграда в Перник. Причината е неизплатени възнаграждения от страна на работодателя им. След цял ден преговори и ръкостискане с кмета на Перник Станислав Владимиров - двамата прекратиха протеста си. Откарани са за преглед в Спешния център.

Става дума за двама строителни работници от Турция. Те са били наети тук в България, но не са получили възнагражденията си.

Долу, при строителната площадка имаше още турски работници, които също са недоволни от работодателя си. На място беше и турският посланик, полицейски екипи, екипи с психолози, екипи от Инспекцията по труда.

Веригата на бизнес отношенията в случая е следната - български инвеститор е наел българска фирма подизпълнител, която да строи сградата. Тази фирма подизпълнител от своя страна е наела турска фирма, която да осигури работниците. За момента е рано да се отговори кой по веригата не е изплатил задълженията на работниците. Започнато е досъдебно производство.

"Те са в изключително тежка ситуация, твърдят, че не са получавали от месеци своите възнаграждения и са готови да предприемат тези крайни действия. Цялата държава е ангажирана с този казус. Всички институции са тук, водят се разговори, имахме уверение от фирмата, че днес ще дадат частични възнаграждения и след това ще се подпише споразумение, с което да бъдат изплатени всички други невзети възнаграждения от страна на работниците", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Комуникацията се води на всички нива, с представители на турската фирма, на българската фирма, така че работата е изключително активна", каза Венци Алексов, говорител на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийни кооперативи набират популярност във Виена
Енергийни кооперативи набират популярност във Виена
България четвърта в отборното на Европейската купа по фехтовка в Каляри
България четвърта в отборното на Европейската купа по фехтовка в Каляри