НОВИНИ

Нова дигитална колекция разказва за живота и делото на Гоце Делчев и Константин Стоилов

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:02, 10.10.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Два нови сайта събират документалното наследство на бележити личности от българската история - на революционера Гоце Делчев и на видния политик и дипломат от втората половина на 19 в. Константин Стоилов.

До края на годината от държавна агенция "Архиви" подготвят и пълно описание на старопечатните книги в системата на архивите. Става дума за над 1000 заглавия.

Документи, които се показват за първи път, вече са достъпни само с един клик. Нова дигитална колекция разказва за Гоце Делчев.

"В този сайт обединяваме всичко, което имаме в България, излязло изпод ръката на Гоце Делчев и голяма част от това, което се намира в република Северна Македония", каза доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

Дигитализиран сайт събира документи и за живота и делото на Константин Стоилов. Малко изследвана личност, но с изключителни заслуги към модерната българска държавност.

В Деня на архивиста към богатата си колекция от интересни документи държавна агенция "Архиви" добавя и Паметна книга от 1940 година, посветена на Пенчо Славейков. Дълги години тя е била пазена в Италия от семейството на хотелиера Андреа Лучини - човекът, подслонил Славейков в последните дни на живота му.

"В началото на 40-те години през 1944 г. си поставят за съзнателна цел да опазят паметта за Пенчо Славейков в Италия и да я предадат на следващите поколения", каза доц. Емил Димитров, Институт за литература при БАН.

Книгата е подготвена от Българското академично дружество "Пенчо Славейков", а поводът е бил откриването на паметна плоча за поета. Тя е поставена върху фасадата на хотел "Белависта" - мястото, където той умира през 1912 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Петров: Нядявам се с малко късмет да ми се получат нещата в Септември
Светослав Петров: Нядявам се с малко късмет да ми се получат нещата в Септември
Лудогорец отново победи ЦСКА и вече само на точка зад лидера ЦСКА 1948
Лудогорец отново победи ЦСКА и вече само на точка зад лидера ЦСКА 1948