НОВИНИ

Русия: Взривеният на Кримския мост камион е минал по маршрут, включващ България

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:34, 10.10.2022
Чете се за: 05:05 мин.
Русия
Слушай новината

Установен е маршрутът на камиона, който се взриви на Кримския мост, съобщи председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

По думите му, държавите, през които е преминал, са България, Грузия и Армения, както и Северна Осетия и Краснодарския район в Русия. Президентът Владимир Путин обвини Украйна в тероризъм и предупреди, че в случай на по-нататъшни опити за нападения спрямо Русия, отговорът на Москва ще бъде суров.

Европейският съюз остро осъди днешните руски ракетни удари в Украйна и заяви, че не вярва на твърденията за "българска следа" във взривяването на Кримския мост.

Кой взриви най-строго охранявания от Русия мост?

Експлозията на Кримския мост е терористичен акт, обяви Владимир Путин след спешно свикано заседание на Съвета за сигурност на Русия, на който са били обсъдени заключенията на разследването и разузнаването. Според руския президент е очевидно, че украинските тайни служби са наредили, организирали и извършили взривяването на моста. Той подчерта, че подобни действия не могат да останат без отговор.

"В случай на по-нататъшни опити да се извършват терористични нападения на наша територия, отговорът на Русия ще бъде суров и ще бъде същия по мащаби, като нивото на заплахата срещу Руската федерация", каза Путин.

Путин потвърди, че ударите срещу Киев са в отговор на взривяването на Кримския мост

По думите на Путин не за първи път цел на украинските тайни служби е разрушаването на руска гражданска инфраструктура от критично значение.

"Поредица от други терористични атаки и опити за атаки са извършени срещу електроенергийната и газопреносната мрежа на страната ни, включително опит да бъде взривен един от участъците на газопровода "Турски поток". Всичко това беше доказано с обективни факти, включително с показания на задържан изпълнител на тези терористични атаки", каза Путин.

Ръководителят на Следствения комитет информира снощи Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ България. Александър Бастрикин уточни, че в подготовката са участвали граждани на Русия и чужди държави.

"Вече установихме маршрута на камиона, който се взриви - това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район. Освен това идентифицирахме превозвачите, хората, които са участвали в движението на този автобус. С помощта на двама оперативни сътрудници на Федералната служба за сигурност успяхме да идентифицираме заподозрените, които може да са подготвили този терористичен акт", каза вчера Александър Бастрикин, председател на Следствения комитет на Русия.

Руските власти посочиха като собственик на камиона 27-годишния Самир Юсубов от Краснодар. Жилището му е претърсено, а самият той е извън Русия. Във видео, разпространено в социалните мрежи, той отрича да е замесен и твърди, че камионът е бил управляван от негов роднина.

"Аз съм Самир Юсубов и нямам нищо общо със случилото се на Кримския мост", казва той.

Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се вярва на изявленията на руските разследващи служби, че камионът е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар.

"Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих се доверил ни най-малко на това, което казват", каза Петер Стано, говорител на ЕК.

ЕК заяви, че не вярва на твърденията на Москва за "българска следа" във взривяването на Кримския мост

Говорителят на Комисията добави, че ЕС осъжда възможно най-решително днешните руски атаки в Украйна. По думите му те показват, че Русия прибягва до безразборни удари по цивилни цели - в нарушение на международното право.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков за взрива на Кримския мост: Не сме съгласни със замесването на името на България
Кирил Петков за взрива на Кримския мост: Не сме съгласни със замесването на името на България
Изчислиха шанса на България да се класира за Евро 2024 (Снимка)
Изчислиха шанса на България да се класира за Евро 2024 (Снимка)