НОВИНИ

В Банско се готвят за зимния сезон - с колко поскъпват цените на пакетите?

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 10.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Туристическият бизнес в Банско се подготвя за предстоящия зимен сезон. Първите резервации вече са направени, но при по-високи цени на пакетите, в сравнение с миналата година.

От местния бизнес очакват добър сезон. Отново ще разчитат на туристи от България, но вече има заявки и от други страни.

"Информацията ни е, че западните курорти са вдигнали драстично цените, което ни освобождава ръцете и знаем, че ще се насочи туристопотока към нас. С оптимизъм гледаме към предстоящия сезон", казва Малин Бистрин.

"Има вече постъпили резервации. Не само от българските туристи, но и от съседни страни, Израел, Англия по-малък ръст сякаш. Но, има много резервации постъпили. Тенденцията към ранните записвания се възвръща", казва Цветанка Банкова – управител на хотел.

Заради инфлацията хотелите повишават цените на пакетите за предстоящия зимен сезон с над 15%.

"Всеки един ще го изчисли в зависимост от своите разходи. Нали виждате изненадата относно горивата и енергоносителите е огромна. Както и с ценообразуването на хранителните продукти и другите консумативи. Но, в момента ги слагаме предпазливо цените. Не смеем да прибързаме от тази страна, защото искаме да бъдем максимално щадящи и конкурентно-способни на пазара и най-вече към туриста", каза Малин Бистрин.

"В новогодишния сезон ще излезе между 2000 и 4000 лева, пак казвам в зависимост от броя гости, възрастта на гостите в стаята и какво включва пакета. Разбира се, ние от сега сме готови с ценовите политики и гостите могат да се възползват от ранни записвания, от преференциални пакетни условия", каза Цветанка Банкова.

И тази година, проблемът с наемането на достатъчно и квалифициран персонал се оказва най-голямото препятствие пред туристическия бранш. Българската работна ръка остава предпочитана от хотелиерите, но според тях, ще им се наложи отново да разчитат и на
работници от трети страни.

От хотелиерския бранш се надяват да няма нови изисквания, свързани с ковид пандемията, тъй като това ще изплаши както туристите, така и бъдещите работници.

Репортер: Миглена Медарова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчислиха шанса на България да се класира за Евро 2024 (Снимка)
Изчислиха шанса на България да се класира за Евро 2024 (Снимка)
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона