НОВИНИ

Има ли интерес към противогрипните ваксини?

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 10.10.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министерство на здравеопазването започна снабдяването с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в цялата страна. До 10 дни се очаква 190 000 ваксини срещу сезонния грип, осигурени по Националната програма за хората на и над 65-годишна възраст да стигнат до личните лекари.

Има ли интерес към безплатната имунизация сред възрастните хора? Ето какво показа проверка в няколко града в страната:

В кабинета на д-р Венцислав Даскалов в Благоевград малцина са записаните пациенти за поставяне на противогрипни ваксини. Надява се интересът към имунизацията да се засили през следващите дни.

"Има една категория хора, които ежегодно имат интерес и търсят ваксини. Но ако питате за броя им, съотношението между желаещи и нежелаещи, може да се иска още. Мисля че все още хората, които активно търсят защита срещу грипа не са достатъчно", казва той.

Въпреки че все още не е получил ваксини от Министерство на здравеопазването, д-р Николай Христов от Варна вече е направил имунизации на част от пациентите си.

"Те са в продажба, може би от около един месец в аптечната мрежа, включително и от тази група над 65 години. Някои просто не им се чакаше, тъй като минали години имаше закъснение с програмата и с доставките по кабинетите ни. Силно препоръчителна е за рисковите пациенти, оттам нататък е пожелателна", казва той.

В аптечната мрежа се предлагат два вида ваксини. В зависимост от производителя, цената варира между 22 и 27 лева.

"При нас засега няма търсене. Тази година, този сезон все още няма търсене", казва Ваня Иванова, магистър-фармацевт.

Според медиците, ваксината срещу сезонния грип трябва да се постави сега, за да може след около месец, когато дойде грипната вълна, хората да са изградили имунитет.

"Мерките, които прилагаме срещу ковид са ефективни и срещу другите вирусни инфекции. Сега, когато нещата вървят към облекчаване на мерките очаквам, че тези вируси ще се завърнат", каза д-р Венцислав Даскалов.

Много хора обаче поглеждат с недоверие към ваксините срещу сезонния грип.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че ваксините срещу сезонния грип и COVID-19 са различни, но те могат да се сложат едновременно. Единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец отново победи ЦСКА и вече само на точка зад лидера ЦСКА 1948
Лудогорец отново победи ЦСКА и вече само на точка зад лидера ЦСКА 1948
"Булгаргаз" договори необходимите количества природен газ за ноември
"Булгаргаз" договори необходимите количества природен газ за ноември