НОВИНИ

Комисар Елиза Ферейра пред БНТ: Политическата нестабилност в България не трябва да се отразява на европейското финансиране

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:21, 11.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Политическата нестабилност в България не трябва да се отразява на получаването на европейско финансиране. Това коментира в Брюксел, за БНТ, еврокомисарят по еврофондовете Елиза Ферейра.

В белгийската столица се провежда седмицата на регионите и градовете, посветена на кохезионната политика. За периода 2021-2027 година се очаква България да получи общо 11 млрд. евро от европейските фондове. За да не губи пари, страната трябва да представи навреме необходимите проекти, предупреждава комисар Ферейра.

Кохезионните фондове представляват една трета от целия бюджет на Евросъюза. Те са особено важни за най-бедните и изостанали региони в Европа, каквито има и в България.

Очаква се близо 11-те милиарда, които страната ни може да получи до 2027 година, да отидат за настигане на стандарта в ЕС, подкрепа за най-уязвимите региони, по-чиста околна среда, по-добро образование, подкрепа за бизнеса и транспортна инфраструктура.

За да не губи пари, страната ни трябва да представи навреме документите и проектите. Според комисар Ферейра политическата нестабилност у нас не трябва да се отразява на доброто управление на фондовете.

"Има много страни, които страдат от политическа нестабилност, но това, което трябва да се гарантира, е поне минимална стабилност на проектите, за да могат те да бъдат финансирани от европейските фондове”, каза комисар Ферейра.

Ферейра припомни, че е била в България в началото на юни, посетила е София и Видин и се срещнала с министри. Според нея общото ниво на изпълнение на проектите в България е задоволително.

“Но съм малко притеснена и помолих и министрите да обърнат внимание на Фонда за справедлив преход. Той е 1,3 милиарда, ако не се лъжа, и е важен за региони като Стара Загора, Кюстендил и Перник. Важно е да не изгубим тези пари, проектите трябва да бъдат внесени преди края на тази година, както и тези от Плана за възстановяване и устойчивост. Това не е лесно и ние вярваме, че въпреки всички тези промени в България процесът ще продължи. Много е важно за България да не загуби никакви пари от фондовете и вярвам, че това ще е така", каза Ферейра.

Еврокомисията сключва с всяка държава споразумение за партньорство в рамките на кохезионната политика. Българското обхваща 10 национални програми. Ако Еврокомисията прецени, че държавата не изпълнява условията от споразумението, може да забави или дори да спре финансирането по определени проекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 рози край НДК в почит на донорите на органи (Снимки)
11 рози край НДК в почит на донорите на органи (Снимки)
ЦСКА: Редно е БФС да установи напълно единен принцип, по който да работи ВАР
ЦСКА: Редно е БФС да установи напълно единен принцип, по който да работи ВАР