НОВИНИ

Ще има ли отново референдум за независимост на Шотландия?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:03, 11.10.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
Слушай новината

Върховният съд на Обединеното кралство трябва да реши може ли да бъде насрочен нов референдум за отделянето на Шотландия без одобрението на британския премиер Лиз Тръс и нейното правителство. Изслушването на аргументите по делото започва днес. Независимо от изхода от делото, шотландският премиер Никола Стърджън изрази увереност, че референдум може да се проведе през октомври догодина.

Никола Стърджън показа, че нито забравя, нито се отказва лесно. Когато става дума за шотландската независимост. Тя обеща на шотландците втори референдум за отделянето на британската провинция от Великобритания на 19 октомври 2023 година. Как обаче може да стане това?

През 2014 година, когато се проведе референдумът за независимост, британското правителство даде на парламента в Единбург - Холируд - специално разрешение за това. Този път обаче кабинетът на Лиз Тръс отказва да даде подобно разрешение, а самата Тръс каза три пъти "не" на идеята. Шотландският премиер обаче смята, че въпреки това референдумът може да бъде насрочен от шотландския парламент, тъй като в него са избрани партии, подкрепящи независимостта. Затова въпросът беше отнесен до Върховния съд.

"Ако законният начин чрез референдум бъде блокиран от Уестминстър, защото се страхуват от демократичния избор на народа на Шотландия, тогава за мен и за моята Шотландска национална партия, изборът ще е лесен. Ще поставим въпроса за решаване от народа на избори или ще се откажем от шотландската демокрация. Искам да съм пределно ясна - няма никога никога да се откажа от шотландската демокрация", каза Никола Стърджън, министър-председател на Шотландия.

На референдума през 2014 г. 55% от шотландците бяха против независимост, а 45% - за. Но Стърджън настоява, че излизането от Европейския съюз, което беше против волята на шотландците, е преобърнало нагласите.

Стърджън дори обеща инвестиции от 22 млрд. долара в шотландската икономика за идните 10 години, ако независимостта стане факт.

Изслушването във Върховния съд ще продължи два дни, но петимата съдии трябва да се запознаят с 8000 страници материали. Решението вероятно ще отнеме месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецслужбите: Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България
Спецслужбите: Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България
Израел и Ливан постигнаха историческо споразумение за спорна морска граница
Израел и Ливан постигнаха историческо споразумение за спорна морска граница