НОВИНИ

Задържаха работодателя, неизплатил средства на строители в Перник, фирмата му наемала работници незаконно

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:24, 11.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Задържаха за 24 часа мъжа, заради когото двама строителни работници, турски граждани, вчера стояха на ръба на 6-етажна сграда и отказваха да слязат, докато не получат заплатите си.

Част от възнагражденията им вече са изплатени, но от днес има нови разкрития. Оказва се, че половината от турските работници, наети от кърджалийската фирма, всъщност са упражнявали дейност незаконно. Оказва се още, че това не е първи такъв случай за фирмата. Специално за БНТ говори директорът на Инспекцията по труда в Перник.

Колко имат да взимат работниците за изработеното - версиите на всички са различни. Варират от общо 40 000 евро според самите работници до 27 000 евро според прекия им работодател - кърджалийска фирма. Собственикът на фирмата е задържан за 24 часа и до този час е неоткриваем. За него разказва кметът.

"По техните думи е бил изключително некоректен, държал се е арогантно с тях, унижавал ги е, не са им изплатени, по техните думи, немалка част от дължимото, което те са изработили в България на няколко обекта, не само в Перник", каза Станислав Владимиров, кмет на община Перник.

Над кърджалийската фирма стоят още две български. Едната е на собственика на сградата, на чийто парапет на 6-ия етаж вчера цял ден стояха двама работници. Дали той дължи нещо на някого - отговорът дойде писмено.

"Всякакви спекулации по темата за неизплатени трудови, или каквито и да било дължими от дружеството ни задължения са грозни инсинуации, или иначе казано, откровена лъжа", заяви Иван Анев, собственик на фирмата-възложител.

Подизпълнителят също отрече да има дългове към работниците. И заяви, че вчерашният ден е сложил край на договорните отношения с кърджалийската фирма.

А проверката в Инспекцията по труда показва, че половината от наетите работници са тук незаконно.

"Със статута на сезонни работници. В строителството сезонни работници не могат да работят, тъй като това не е сезонна работа. Нямат право да упражняват такава работа", коментира Любомир Владимиров, директор на Инспекция по труда-Перник.

БНТ: Това е отново грешка на кърджалийската фирма?

Да, това е отново грешка на кърджалийската фирма.

И още един нюанс - оказва се, че на кърджалийската фирма това не ѝ е за първи път. И друг път тя е наемала хора, които са работили срещу правилата в България.

"Можем да кажем, че с годините има такива констатирани нарушения", каза директорът на Инспекция по труда - Перник.

Законно тук или не - работниците вече са получили една част от заплатите си. Проверките за това кой е виновен продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След кражба на самоличност: Измамници изтеглиха банкови кредити за 90 000 лв. от името на приятели
След кражба на самоличност: Измамници изтеглиха банкови кредити за 90 000 лв. от името на приятели
Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна
Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна