НОВИНИ

Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:11, 11.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

През целия ден с ракети и дронове бяха атакувани различни цели в цялата страна. В мишени се превърнаха предимно енергийни обекти. Много райони останаха без електричество. Местните власти определят ситуацията като "изключително сложна и тежка". Говорителят на руското военно министерство потвърди, че Москва нанася удари и съобщи, че "целта е постигната", и че" всички набелязани цели са били поразени".

За Украйна денят започна със сирени. В 230-ия ден от войната животът под земята става отново реалност за жителите на страната. В Киев бункерите, мазетата и метростанциите започнаха да се препълват с хора.

Въздушни удари разтърсиха Запорожие рано сутринта. Ракети поразиха училище, болница и жилищни сгради. 12 ракети С-300 са били изстреляни срещу града. Атаката продължи около 40 минути. В резултат на нападението са лумнали пожари. Съобщава се за най-малко една жертва. Ракета паднала и върху магазин за автомобили.

Нови руски ракетни обстрели в Украйна: Г-7 се събира, за да обсъди ситуацията

С-300 са проектирани като ракети "земя-въздух" с голям обсег. Военни експерти съобщават, че Русия все по-често прибягва до преработени версии на оръжието, за да поразява наземни цели. На 60 километра от град Запорожие - в Запорожката атомна централа, която е под руски контрол е бил отвлечен заместник-директора. Той бил отведен от руските военни на неизвестно място.

В мишени се превърнаха и енергийни съоръжения в Лвов - западния украински град, който до вчера беше смятан за едно от безопасните места в Украйна. Тази сутрин градът бил разтърсен от 3 мощни експлозии. Ударите оставиха голяма част от Лвов без електричество. На места е прекъснато и водоснабдяването.

Енергийни обекти бяха атакувани и в централната Днепропетровска област. Голяма част от района е без ток. Местните власти въведоха режим на тока, за да продължи работата в болниците, транспорта и институциите.

На юг - украинските власти съобщават, че са успели да свалят дронове камикадзе в Одеска област и Николаев. Губернаторът на Николаевска област призова жителите да не напускат убежищата си.

На югозапад - във Виница с дронове е била атакувана топлоцентрала.

Заради ударите проблем с електричеството има и в Киев. Властите там въведоха режим на тока. В различни квартали той ще бъде спиран за 4 последователни часа.

Путин потвърди, че ударите срещу Киев са в отговор на взривяването на Кримския мост

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха работодателя, неизплатил средства на строители в Перник, фирмата му наемала работници незаконно
Задържаха работодателя, неизплатил средства на строители в Перник, фирмата му наемала работници незаконно
29% поевтиняване на газа за ноември предлагат от "Булгаргаз"
29% поевтиняване на газа за ноември предлагат от "Булгаргаз"