НОВИНИ

Тихановска пред ЕП: Лукашенко може да е кукла на конци на Кремъл, но не представлява народа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:55, 13.10.2022
Чете се за: 04:40 мин.
Европа
Слушай новината

Лидерът на демократичните сили в Беларус Светлана Тихановска направи обръщение пред членовете на ЕП от комисията по външни работи. Тя изложи вижданията си за войната в Украйна, ролята на Беларус в конфликта и последните политически събития в нейната страна.

Светлана Тихановска отправи призив към Европейския парламент да окаже подкрепа и сътрудничество на беларуската опозиция. По думите ѝ силна и независима Беларус ще бъде най-голямата санкция спрямо политиката на Путин. А най-голямата подкрепа за свободна Украйна ще бъде добре защитаваната граница на една свободна беларуска държава.

Ето какво още каза Светлана Тихановска пред ЕП:

Лукашенко, с подкрепата на Путин, продължава да продава нашия суверенитет, да заличава националната ни идентичност, да унищожава гражданското ни общество и всяка връзка между Беларус и Европа. Някои европейци продължават да вярват, че Лукашенко е този, който защитава независимостта на Беларус. Но ден след ден, година след година става ясно, че той изпълнява задачата да срине напълно нашата обичана родина.

Лукашенко се опитва да узакони постоянното разполагане на руски войски на територията на Беларус. Но ние трябва да кажем какво означава това - това е окупация. Срамно е, че Лукашенко позволи от Беларус да бъдат изстрелвани руски ракети, които убиха хиляди невинни хора в Украйна. Сега той се опитва да превърне Беларус в огромна военна база с цел тероризирането на Украйна, Полша, Литва и целия Европейски съюз и НАТО.

Вече се говори за разполагането на ядрено оръжие в Беларус. Това не трябва да се случва. Нашата позиция е ясна. Първо, Беларус трябва да прекрати всяко участие в бруталната война на Русия. Второ, всеки руски войник трябва да напусне Беларус безусловно. Трето, всички замесени в руските атаки в Украйна от Беларус трябва да понесат отговорност.

Скъпи приятели, има още едно нещо, които искам да споделя. Когато промените настъпят, това се случва бързо. Но пред нас има две задачи. Първо, да направим така, че тези промени да се случат възможно най-скоро. И второ, трябва да бъдем готови, когато това се случи.

Натискът над режима на Лукашенко трябва да продължи. И когато обсъждате санкции, не забравяйте, че Лукашенко също е военнопрестъпник с дълъг списък на погазени човешки права.

Трябва да останем обединени. Диктаторите ще се опитат да ни разединят. Лукашенко може отново да се опита да изиграе картите си, като размени политически затворници срещу освобождаване от санкции. Не приемайте тази сделка! Той ще вземе парите и след това ще продължи да задържа невинни хора. Всички страни трябва да проявят твърдост по отношение на санкциите.

Трябва да накараме Кремъл да изтегли всички руски войски от Беларус, от Украйна. Лукашенко може да е кукла на конци на Кремъл, но не представлява народа. Беларус не е Русия.

Отправям призив да отхвърлите режима на Лукашенко и да работите с нас за изграждането на демократична и свободна Беларус. Да признаете обединения преходен кабинет за истинския представител на хората. Готови сме да сътрудничим и да изпълняваме проекти в рамките на Източното партньорство и други програми. Вече установихме такова сътрудничество със Съвета на Европа. За първи път в историята си, Съветът няма да работи с официално правителство, а с нашето демократично правителство.

Затова призоваваме и Европейският парламент да направи същото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квалификантката Даря Шаламанова се класира за четвъртфиналите на турнира от ITF в Созопол
Квалификантката Даря Шаламанова се класира за четвъртфиналите на турнира от ITF в Созопол
Задържаха близо 5 кг метамфетамин на Капитан Андреево (СНИМКИ)
Задържаха близо 5 кг метамфетамин на Капитан Андреево (СНИМКИ)