НОВИНИ

Смениха шефа на УМБАЛ "Александровска"

Цанка Николова
от Цанка Николова
14:33, 13.10.2022 (обновена)
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Служебният здравен министър освободи от длъжност директора на "Александровска" болница. Временно изпълняващ длъжността от днес е хирургът проф. Атанас Йонков. До смяната се стигна след вътрешен одит на министерството за състоянието на болницата.

Има разминаване в данните на одита за задължения на Александровска болница

И днес здравното министерство и "Александровска" болница не успяха да се разберат колко са задълженията на лечебното заведение. Месец след встъпването си в длъжност служебният здравен министър научил от медиите, че финансовата инспекция е дала на прокуратурата 10 обществени поръчки на "Александровска".

За това решил да изпрати одит в болницата. И така - в началото на седмицата от здравното министерство изнесоха данни за просрочени задължения на стойност 24 млн. лева. Според "Александровска" болница твърденията не са верни. Последва спешна среща в здравното министерство, на която се разбра, че има разминавания в данните, подадени от "Александровска" болница. Беше решено да има повторна проверка.

Докато стигнем до днес, когато шефът на лечебното заведение беше отстранен. На негово място е назначен проф. Атанас Йонков. Той е ръководител катедра по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет и работи в първа хирургия на Алекандровска болница.

След взаимните обвинения през последните дни се стигна до освобождаване на Атанас Атанасов като директор на Александровска болница.

"Взехме категорично решение след този натиск, който вече се вижда, че е и политически натиск. Аз не знам какви са интересите и не ме вълнува това нещо. Сменяме ръководството на "Алескандровска" болница и от днес назначавам проф. Атанас Йонков", каза служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Часове преди да стане ясно за освобождаването, Атанасов коментира:

"Нашето назначение не беше политическо, а беше резултат точно на това тежко финансово състояние, което беше констатирано от тогавашния екип на министерството и от проблемите в управлението най-вече в начина, по който се вземаха решения в тогавашния борд. Това наложи промяната. И затова ние попаднахме в управлението, но попадайки в управлението се натъкнахме на огромни проблеми, които дай Боже цялата тази операция, която в момента се случва да не е насочена към възстановяване на хората, които са допринесли за тежкото финансово състояние на болницата. Да не се цели нещо подобно. Никой не е женен за длъжността си, ние сме готови да освободим, да предоставим управлението на други хора, които имат по-добри дадености и възможности, които да се справят с проблема. Нямаме претенции за това. Претенциите ни са за това, че сме обвинени в некоректно управление и в допускане на увеличаване на просрочени задължения в огромен размер".

В своя позиция от ПП заявяват, че не приемат вината за финансовото състояние на болницата да бъде вменена на досегашния управител.

ПП: Готви се смяна в ръководството на УМБАЛ "Александровска", за да се насочат милиони към ГЕРБ

А до тази ситуация се стигна след данните на вътрешния одит на министерството. Според здравните власти просрочените задължения за година и 2 месеца са 24 млн лева, според "Александровска" болница са малко над 9 млн.

"Доколкото разбрах днес някаква пресконференция е дадена. И е казал, че аз натрупах само 9 милиона. Не ви ли звучи смешно? Те, че са 23 млн. са 23 млн. Обаче дали е приятно да кажеш само 9 млн,. само 50 стотинки. Така ли?", каза Меджидиев.

"В този период са осчетоводени фактури, които са пристигнали във връзка с извършени доставки на стойност 24 млн. само, че в същия този период болницата е разплатила 44 млн. по фактури за просрочени задължения от предходни периоди, т.е. сумата, която ние сме разплатили е по-голяма от сумата на фактурите, които са осчетоводени в този период", каза д-р Атанас Атанасов, изп. директор на УМБАЛ "Александровска".

"Вчерашният ден сутринта изпратих одита отново. Това е докладът от вчера, което потвърждава от първия доклад цифрите и не само, че ги потвърждава, потвърждава и нещо друго, което предишния ден не го знаех. Че това са натрупани просрочия не с предишна дата, а само за този период", каза министърът.

От лечебното заведение обявиха, че не могат да усвоят отпуснатия от предишното правителство заем в размер на 35 милиона лева. Служебният здравен министър от своя страна подчерта, че е провел няколко срещи с ръководството на Александровска, за да им помогне да усвоят средствата гласувани от предишното правителство.

"В договора за отпускане на кредита фигурираха условия за усвояването му, едно от които изискваше всички кредитори, които са около 80, да се откажат от наказателните лихви за просрочие да подпишат споразумение, че се отказват и че опрощават тези лихви. 7 от тях, между които две държавни предприятия отказаха да подпишат тези споразумения, което на практика блокира усвояването на кредита", каза д-р Атанас Атанасов.

"Де юре имаме отпуснати пари, но не можем да ги усвоим", каза прокуристът Владимир Георгиев.

"Аз проговорих го и с колегите от МС, просто има някои условия, едно от които е трудно да бъдат събрани споразумения от всички кредитори за отпадане на лихвите. Чаках ги около 2.5 месеца да направят това нещо. Защото аз нямам механизъм да подпиша такъв договор. Утре ставам клиент на прокуратурата", каза служебният здравен министър.

Разминаване и по отношение на медиците в лечебното заведение. Според Меджидиев болницата е пред фалит, а през последната година има отлив на кадри, което задълбочава кризата там. От „Александровска" отрекоха информацията за вълна от напускащи медици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Хебър Пазарджик благодари на феновете си и призова за нова подкрепа
ВК Хебър Пазарджик благодари на феновете си и призова за нова подкрепа
Две жени от Пловдивско преведоха над 20 000 лв. на непознат с фалшива самоличност
Две жени от Пловдивско преведоха над 20 000 лв. на непознат с фалшива самоличност