НОВИНИ

Путин предложи на Ердоган изграждането на нов газов хъб в Турция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:01, 13.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин предложи на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган изграждането на още една газопреносна система през Турция и създаването на нейна територия на нов газов хъб за износ на синьо гориво за трети страни, главно в Европа.

Не се оправдаха очакванията за дискусии по темата за изход от конфликта в Украйна. Двамата лидери разговаряха в Астана, Казахстан, където се провежда регионална среща на върха. Сред участниците са представители на бивши съветски републики, Иран и палестинската автономия.

Турция в настоящия момент е най-надеждният маршрут за доставки на руски газ към Европейския съюз, а твърдата позиция на Ердоган е позволила реализирането на проекта "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Въпреки че и него, както сте чули, се опитаха да взривят на територията на Русия", каза Путин.

Снимки: БГНЕС

В сряда Владимир Путин предложи пренасочване към Турция на обемите от повредените Северни потоци в Балтийско море и изграждане на турска територия на най-големия газов хъб в Европа. На фона на западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, Евросъюзът обмисля въвеждане на таван на цените на руския газ.

"В процеса на работа на този хъб бихме могли заедно да създадем платформа не само за доставки, но и за определяне на цените. Защото въпросът за ценообразуването е много важен. Цените днес са до небесата, бихме могли да ги регулираме спокойно на нормални пазарни равнища, без всякаква политическа окраска", каза Путин.

През юли турският президент и ООН договориха деблокиране на украинския зърнен износ през Черно море. Руският лидер днес повтори тезата си, че твърде малки количества достигат до най-бедните страни. Същевременно той посочи, че руският износ на зърно и торове, макар и извън западните санкции, среща проблеми с достъпа до чуждестранни пристанища и сключването на застраховки. Реджеп Тайип Ердоган увери, че през турска територия ще продължи трансфера на руски храни и торове. Той защити двустранните отношения.

"Стъпките на Турция и Русия може да смущават определени кръгове, но се харесват на по-слабо развитите страни", каза Ердоган.

Владимир Путин изрази увереност, че първи блок на турската ядрена централа "Аккую" по руска технология ще бъде пуснат навреме на 100-годишнината на Турската република догодина. Той посочи, че сега на обекта работят 20 хиляди души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова система ще свързва болниците и спешна помощ
Нова система ще свързва болниците и спешна помощ
Започва обменен опит между български и израелски учители
Започва обменен опит между български и израелски учители