НОВИНИ

Трима шефове на районни и бившият началник на столичната "Пътна полиция" позволили "чадъра" над Семерджиев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:36, 13.10.2022 (обновена)
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
Слушай новината

Масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици започва МВР заради зачестилите случаи на хванати пияни и дрогирани служители, които шофират. Предстои смяната на ключови фигури във вътрешното министерство, съобщи служебният министър Иван Демерджиев в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Ясно е вече колко и кои полицейски началници са улеснили полицейския чадър на Георги Семерджиев, който в началото на юли, дрогиран причини тежка катастрофа на столичния булевард "Черни връх" и отне живота на две млади жени.

Служебният вицепремиер назова само едно име - това на доскорошния шеф на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев, който от началото на месеца е пенсиониран поради навършване на пределна възраст за работа в МВР. Другите са назовани само по длъжност - трима началници на Районни полицейски управления в столицата. За двама от тях неофициално се знае, че са началниците на 1-во и 4-то районно. За третия се твърди, че е началникът на 6-то. Всъщност именно полицаи от това районно срещу 200 лева бяха осигурили придружаващ ескорт на Димитър Любенов, който пиян и дрогиран причини катастрофата на столичното Околовръстно, при която загина французин.

От днес всички служители, които шофират полицейски автомобили, в началото и края на смяната преминават през тест за алкохол и наркотици. Истинският масов контрол обаче ще започне от началото на годината когато влиза в сила промяната в една от наредбите и на такива тестове ще бъдат подлагани абсолютно всички служители с полицейски функции в МВР.

По заповед на служебния министър Иван Демерджиев и всички полицейски коли ще бъдат оборудвани с камери, които ще записват през цялото дежурство всичко, за да не се налага при нерегламентирани действия, като тези с ескорта на Димитър Любенов да се търсят записи от частни камери край пътя.

Служебният вътрешен министър определи като мантра твърденията, че са зачестили случаите със служители на МВР, които са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

"Не, случаите не са зачестили, а зачестиха случаите, в които са заловени от служители на МВР други служители на МВР, които правят нещо нередно. Това е може би първата система в България, която намери сили да започне да се чисти", каза Демерджиев.

Масови проверки за алкохол и наркотици в МВР

По думите на Демерджиев опитът на униформени да прикрият колегата си Владимир Владимиров от столичното 8-о районно е по-скоро изключение. Във вътрешното министерство били преодолели порочни практики, прилагани до скоро.

"До вчера не се опитваха да се прикрият, а изваждаха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да извадят служебната си карта, ако ги спрат в такова състояние. Търсят други начини да избегнат уличаването си", каза Демерджиев.

Той коментира и събраните вече доказателства за полицейски чадър над Георги Семерджиев, който, шофирайки след употреба на наркотици, уби две млади жени на столичния булевард "Черни връх", както и полицейския ескорт, осигурен на Димитър Любенов, който пиян и дрогиран причини тежката катастрофа на столичното Околовръстно шосе.

Автомобилът, причинил катастрофата на Околовръстното, се е движил със 195 км/ч

"Смяна на ключови позиции на хора, които не могат да овладеят подчинените си. При някои хора няма друг изход освен уволнение. На много места ще има такива рокади, много скоро ще ги има. Може би седмица, до 10 дни, не повече", каза той.

Вътрешният министър съобщи още, че служителите на МВР, които са съдействали на Георги Семерджиев и са му осигурявали полицейски чадър над 20 години, са повече от 40.

"Към тях поне 10-ина има ръководни служители, включително и в доклада се съдържат за трима шефове на районни управления. Има ръководител на сектор КАТ и т.н.", каза той

Демерджиев подчерта обаче, че проблемните служители в министерството не са назначени от него. По думите му през годините назад критериите за подбор са били занижени и така се е стигнало до сегашната ситуация.

"Има едно изказване на един от бившите министри, г-н Младен Маринов, който се беше похвалил публично с това, че хората, които той е назначил в системата, били толкова много, че примерно на Бойко Рашков нямало да му стигне мастилото на химикала да ги уволни. Нещо такова се случва. Само че вярвам, че мастилото на моя химикал ще стигне да отстраня тези, които нямат място в системата", каза той.

Служебният вътрешен министър изрази недоумение от протеста на жителите на кв. Факултета след смъртта на таксиметровия шофьор Христо Трайков. Според Демерджиев МВР си е свършило работата, както при възникването на инцидента, така и при разследването на трагичната развръзка. Министърът обаче не спести критики към главния прокурор.

Иван Гешев след побоя в София: Прокуратурата ще спази закона и ще си свърши работата

"Мисля, че проявата на главния прокурор беше крайно неуместна. Много интересно кой го е поканил там. Но ефектът от това посещение беше, че към може би около 70 човека се присъединиха в пъти повече и станаха около 250, което изключително ни затрудни да обезпечим спокойствието на хората и безопасността на тези, които участваха в тези протести. Можеше да я няма тази проява и можеше да останат 70-те човека, които бяха изключително добре обезпечени и темата да приключи. Можеше някой да обясни на тези хора там на място, които са се събрали, какъв е характерът на този инцидент", каза той.

Опасно ли е кръговото кръстовище в Шумен, където загина млада жена?

Демерджиев критикува и действията на прокуратурата в случая с катастрофата в Шумен, където 18-годишен младеж с джип удари кола и загина млада жена. Няколко дни по-късно джипът на младежа изгоря на полицейския паркинг в града. Според Демерджиев нямало човешка намеса, а било самозапалване от технически проблем.

"Случва се този пожар. На няколко пъти окръжният прокурор забранява на директора на Областната дирекция да изнася данни по този повод, каквито и да било данни. После в един момент се обвинява МВР, че прикрива информация по случая", каза министърът.

Демерджиев твърди още, че редица полицейски началници били принудени да спазват прокурорските забрани, за да не им бъдат образувани досъдебни производства, с които да бъдат притискани.

Министър Демерджиев коментира и проверката за строителството на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Ямбол. По думите му там има съмнения, че е полаган по-тънък слой асфалт и така са спестени разходи, които иначе са били платени на изпълнителя.

По думите му се проверяват данни, че разрешилите плащането след това са получили пари от изпълнителя. Сроковете за завършване на проверката били съкратени и се очакват резултати. Служебният вътрешен министър допусна, че средства са отклонявани и към чиновници на по-високи позиции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР залови 31 пияни и 10 дрогирани шофьори на пътя за ден
МВР залови 31 пияни и 10 дрогирани шофьори на пътя за ден
Ахмедов и Тасев ще бъдат на линия за Славия срещу Локомотив Пловдив
Ахмедов и Тасев ще бъдат на линия за Славия срещу Локомотив Пловдив