НОВИНИ

Опасно ли е кръговото кръстовище в Шумен, където преди дни загина млада жена?

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 04.10.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

Кръговото кръстовище, на което преди дни в Шумен стана тежката катастрофа и загина 22-годишна жена, ще бъде реорганизирано. Ще бъдат сложени неравности, които да намаляват скоростта. Това е едно от рисковите места, защото кръгът е малък и автомобилите преминават като на прав участък.

Само за минути на кръговото кръстовище екипът ни видя неспазване на предимство, преминаване с по-висока скорост от разрешената, дори ситуация за катастрофа и с рефлекса на шофьор на камион избегнат сблъсък.

Жена загина при катастрофа в Шумен

Бащата на загинала 22-годишна студентка каза, че предстои да внесе свои предложения за безопасност на участниците в движението в общината.

"Ще направим всичко необходимо, за да предпазим не само децата, да предпазим гражданите. В този живот всеки да е по-съобразителен", каза Анатоли Станчев, баща на загиналата.

Като автомобилен инструктор Емил Узунов всеки ден наблюдава нарушения.

"На кръстовището се забелязва маркировка, която трябва да бъде спазена. Доста често бива пренебрегната. Това е предпоставка за пътно транспортно произшествие. Като цяло кръстовището е с видими знаци. Всеки може да си направи сметката какво му предстои. Този булевард предполага висока скорост, която не е разрешена и много често се нарушават правилата за движение", казва Узунов.

Експертът смята, че трябва да има още по-засилен контрол, за да се респектират водачите. Да се вземат принудителни мерки за намаляване на скоростта, да се измести пешеходната пътека, която е на изхода на кръговото.

"Този малък кръг в кръстовището дава възможност, пресичайки лентите направо. За да няма тази възможност, той би трябвало да бъде малко разширен. Тези, които са в кръга, да могат да описват правилно траекторията", казва Узунов.

Дрогиран шофьор е предизвикал катастрофата в Шумен, при която загина младо момиче

Според експерта община Шумен Владо Събев, кръговото кръстовище отговаря на нормативните изисквания. Въпреки това ще се прецени какво още може да се направи за безопасността.

"Срещу превишената скорост, срещу алкохола и наркотиците, няма съоръжение, което да предпази някого", казва той.

На това кръстовище от началото на годината са станали няколко инцидента, два от които тежки.

"Знаете, технически средства за скорост сме слагали, непосредствено преди кръстовището, за да респектираме. Цялата организация по безопасност отговаря на изискванията, но проблемът, че не се възприема самата организация от водачите", каза Веселин Георгиев от ОДМВР-Шумен.

Комисията по безопасност на движението към община Шумен ще реши дали да се сложат неравности за намаляване на скоростта.

Репортер: Здравка Русева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата
Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата
Четирима българи стартрират на Световното по борба за ветерани
Четирима българи стартрират на Световното по борба за ветерани