НОВИНИ

Световните медии за изборите у нас: Съставянето на правителство ще е трудно

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 04.10.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Редица медии в чужбина публикуваха информация за поредните предсрочни избори у нас, като прогнозират, че съставянето на правителство се очертава да е трудно. Ето някои акценти.

"Евронюз" съобщава, че дясноцентристката партия ГЕРБ, обвинявана за години на корупция по време на управлението си, печели парламентарните избори в България. Медията пише, че ГЕРБ вероятно ще се сблъска с трудности при формирането на коалиция. "Евронюз" се позовава на изследователи, според които политическите партии, осъзнаващи икономическите рискове от войната в Украйна и разочарованието на избирателите от политическата нестабилност, биха могли да загърбят различията си.

Би Би Си коментира, че 63-годишният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е изправен пред трудната задача да формира коалиция, тъй като повечето други партии изключват възможността да работят с него. Медията информира, че Борисов е изразил готовност да говори с всяка партия, за да състави работещ кабинет, но вероятно ще трябва да разчита на две проруски партии и групата на ДПС на турското малцинство.

Анализът твърди, че който и да ръководи следващото правителство на България, най-бедната нация в ЕС, ще е изправена пред множество предизвикателства. Медията припомня, че инфлацията продължи да расте - достигайки 15% през август.

Необходимостта да се състави правителство в раздробеният политически пейзаж в България само ще бъде усложнена от токсичната репутация на Борисов, пише "Политико". Изданието припомня, че през 2020 година хората се стекоха по улиците на София и други градове, за да протестират срещу връзките на неговото правителство с мафията и „завладяната държава" на България.

"Дойче веле" обръща внимание на удвоените резултати на партия "Възраждане", която нарича „Проруската партия на малцинството". Телевизията припомня твърдата антируска позиция на правителството на Кирил Петков и факта, че то е отказало да плаща руския газ в рубли и след това енергийният гигант "Газпром" е прекъснал доставките за страната. Антируските действия на Петков, въпреки историческите връзки на България с Москва, изглежда са насърчили симпатиите към Русия - обобщава медията.

Възможността за стабилното правителство се изплъзва от балканската нация на фона на дълбокото разделение в политическия елит за това как да се справи с дълбоката корупция, която беше фокус на предишните избори миналия ноември- информира "Ал Джазира".

Медията твърди, че евентуален неуспех да се създаде работещ кабинет би оставил управлението на временно правителство, назначено от приятелски настроения към Русия президент Румен Радев. Според "Ал Джазира" четвъртите избори в България в рамките на 18 месеца са били белязани от бушуващата наблизо война, политическа нестабилност и икономически трудности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши треньорът на Септември Славко Матич напуска клуба
Старши треньорът на Септември Славко Матич напуска клуба
Анчелоти преди мача с Шахтьор: Шампионската лига е най-важният турнир във футбола
Анчелоти преди мача с Шахтьор: Шампионската лига е най-важният турнир във футбола