НОВИНИ

Илияна Йотова: България има нужда от отговорни политици и стабилно правителство

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:13, 04.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България в момента има нужда от отговорни политици и стабилно правителство, което да преведе страната през кризата. Тя посочи, че президентската институция ще изпълни конституционните си задължения за свикване на новия парламент, консултациите с парламентарно представените политически формации и връчване на управленския мандат.

Възможност за съставяне на правителство трябва да бъде намерена е твърдата позиция на вицепрезиденът.

"България в момента има нужда както от стабилно мнозинство в парламента, решителни хора, политици, сериозни хора, грамотни, които трябва да преведат България през кризата следващите месеци, така и от стабилен кабинет. Работа е на политическите сили, вече парламентарно представени, да решат каква да бъде тази конфигурация", заяви Илияна Йотова - вицепрезидент.

Йотова не направи прогноза дали първата политическа сила ГЕРБ ще се справи със съставянето на кабинет, но изрази притеснение, че от нощта на вота отново е започнал острият тон между политическите партии.

"Вместо да се търси консенсус, разбирателство, вместо да се намали напрежението, виждаме че още в първите резултати и проценти се започна с отрицание и нихилизъм. С този не може, с онзи не може", добави Йотова.

Затова и според нея задачата ще бъде трудна. Ако ЦИК е готова до края на тази седмица с окончателния състав на новите депутати, вероятно другата седмица държавният глава ще прецени кога да свика новото 48-о Народно събрание, каза още вицепрезидентът. Поради липса на достатъчно информация тя не коментира днешната призовка на прокуратурата към Корнелия Нинова и нейни колеги.

Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата

"За мен по-важния въпрос е, че за втори път след ноемврийските избори - БСП, лявата партия в България е във втората половина на класацията.
- Това трябва ли да доведе до оставки в ръководството?
- Това ще реши Националният съвет, най-добре да го реши конгреса на партията", отговори вицепрезидентът.

Йотова каза още, че не е редно тя като вицепрезидент да коментира вътрешнопартийни въпроси на левицата, но призна, че се чувства некомфортно като човек, на когото цялата биография е свързана с БСП.

Президентството: Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта

Изрази и позицията си по обявеното вчера чрез прессекретариата на държавния глава несъгласие с някои от текстовете в декларацията на лидерите на 9 източноевропейски държави за членството на Украйна в НАТО. Припомни, че още през 2008 г. България е заявила, че един ден Украйна ще бъде част от Алианса.

"Това, което мен лично ме притеснява е такъв сериозен въпрос и такава декларация, първо да се решава само от една група държави в ЕС. И второ, такива съдбоносни решения не могат да се взимат на крак с декларация на подпис", каза още Илияна Йотова.

За да има стабилно решение по темата, то трябва да е единно на всички държави членки, е убеждението на вицепрезидента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите на Славия приемат гръцкия шампион Панатинайкос в мач от младежката ШЛ
Младежите на Славия приемат гръцкия шампион Панатинайкос в мач от младежката ШЛ
БК Монтана 2003 привлече две американки
БК Монтана 2003 привлече две американки