НОВИНИ

Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:37, 04.10.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение в БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и двама социалисти са призовани в прокуратурата на разпит заради жалба на Кирил Добрев. Самият Добрев твърди, че не е допуснат да гласува на пленум на партията. От прокуратурата призоваха политиците да не я използват като тема за тяснопартийни цели.

Корнелия Нинова обяви, че се прави опит за вътрешнопартиен преврат, подпомогнат от прокуратурата. Смята, че цялата машина е срещу БСП, но тя няма да се яви на разпит, нито ще предостави документи.

Корнелия Нинова е извикана на разпит в прокуратурата по жалба на Кирил Добрев

Корнелия Нинова получила призовката вчера. От нея се изисква да се яви на разпит, да предостави запис и копия на стенограма от пленума на БСП на 28 август, както и да връчи призовките на още двама социалисти - Борислав Гуцанов и Гергана Алексова. Причината: жалба на Кирил Добрев. Добрев твърди, че на последното заседание на националния съвет на БСП не присъствал в списъка. Позволили му да остане на пленума, но не и да гласува.

"Кирил Добрев беше изключен от партията. Съдът отказа да впише това изключване, което също е безпрецедентен акт. Кирил Добрев идва на заседание на Националния съвет, присъства. Ето му и подписа - личен, изказва се два пъти и сега жали, че не е допуснат на национален съвет", каза Нинова.

"Имах няколко изказвания да питам като какъв съм в залата. Аз съм член на БСП, аз съм член на Националния съвет и някой ми пречи да изпълнявам своите функции като такъв. И аз няма да позволя мен да ме ръководят лузъри - хора, за които гласуват една шепа хора или на рождения им ден ходят повече хора, отколкото гласове получават", каза Кирил Добрев.

Корнелия Нинова отправи обвинения към прокуратурата, Бойко Борисов и служебния кабинет.

"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата на БСП не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Господин Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси на БСП? 5 години Бойко Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция и я хранеше. След това служебният кабинет - изпоуволни всички хора на БСП, върна модела ГЕРБ", каза тя.

"Да излезе госпожа Нинова и да каже какви са икономическите обвързаности на опозицията, защото аз мога да кажа на бившите управляващи - износът на оръжие, цените на газа. Дори не ме интересува нейната оставка, нейната оставка я поискаха всички онези социалисти, които вече не гласуват за БСП", каза Кирил Добрев.

От прокуратурата увериха, че действията им не са прецедент и действат така с постъпващите стотици сигнали.

"В сигнала на Кирил Добрев е приложено решение на ВКС, с което е отменено неговото изключване от БСП. Той си е подал жалба, с което твърди, че е извършено престъпление по 296 от НК - неизпълнение на съдебно решение. Призовавам българските политици да се въздържат от политическо говорене като не използват темата за Прокуратурата на Република България за тяснопартийни цели", каза наблюдаващият по жалбата прокурор Георги Иванов от СРП.

Прокуратурата с призив политиците да не я използват за тяснопартийни цели

Нинова обяви, че ще сезира всички български и европейски институции.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и медицински сестри от Велико Търново излязоха на протест заради ниското заплащане
Лекари и медицински сестри от Велико Търново излязоха на протест заради ниското заплащане
Опасно ли е кръговото кръстовище в Шумен, където преди дни загина млада жена?
Опасно ли е кръговото кръстовище в Шумен, където преди дни загина млада жена?