НОВИНИ

Има опасност от вторичен взрив в цеха в "Арсенал", две жени все още са в неизвестност

bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 04.10.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж на 55 години е загинал, а две жени, на 53 и 43 години, засега са в неизвестност при взрива в цеха в завод "Арсенал". Друга жена е ранена и е транспортирана в тежко състояние в болница "Св. Иван Рилски" в София. Все още обаче не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. Това заяви пред медиите Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив.

В момента пътува група от специализиран отряд за борба с тероризма, които ще обезопасят периметъра и ще ръководят операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени. Не се знае дали те са живи. Вероятно са под отломките - затрупани.

Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на 55-годишния мъж. Цехът е тотално разрушен, каза Деянов. Пострадалата жена е на 43 години. Тя се е намирала в близост до цеха. Жената е с черепно-мозъчна травма. Състоянието ѝ е тежко.

Взрив в завод "Арсенал", трима са загинали и трима са ранени

Инцидентът е станал около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаден в 11.13 часа. Образувано е незабавно досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура-Стара Загора. Разпитан е началник смяна на цеха.

Все още не е ясно как е станал взривът. Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. Смяната е започнала в 7.40 ч., инструктаж е направен сутринта и предстои разследване кои правила са нарушени.

"Вероятно е човешка грешка, защото това е рисково производство и ако се изпълняват всички технологични изисквания, това не би последвало", каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Той допълни, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба. Предприети са действия за уведомяване на близките. Хората са от Казанлък и околностите. На този етап не е ясно с какъв стаж са.

Апелативният прокурор уточни, че в цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става въпрос за вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките.

На съседните сгради при взрива има счупени стъкла. В "Арсенал" засега не са на лице основания за спиране на работата, категоричен беше окръжният прокурор.

На място веднага са реагирали два екипа на пожарната. Имало е възпламеняване с детонация. Пожар като горене не е имало, казаха от пожарната, но потвърдиха, че опасност за последващите действия все още има, защото има готова продукция в сандъци.

Вижте повече и в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев връчи наградите "Джон Атанасов" на млади учени (СНИМКИ)
Президентът Радев връчи наградите "Джон Атанасов" на млади учени (СНИМКИ)
Прокуратурата проверява за полицейска закрила над Димитър Любенов, който блъсна и уби мъж на Околовръстното шосе в София
Прокуратурата проверява за полицейска закрила над Димитър Любенов, който блъсна и уби мъж на Околовръстното шосе в София