НОВИНИ

Допитване в Русия: Какво мислят руснаците за мобилизацията и анексирането?

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:39, 04.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Повече от 200 000 души са били призовани в руската армия, откакто президентът Путин обяви мобилизация на 21 септември, съобщи днес министърът на отбраната Сергей Шойгу. Още толкова обаче са избягали в Казахстан по данни на властите там.

Мнозинството от руснаците все така одобряват наричаната от Кремъл "специална военна операция" в Украйна. Но след мобилизацията, настроенията в страната се променят, сочат резултатите от допитване, проведено от московския социологически център "Левада". В обществото се се събудили тревога и страх.

Много руснаци одобряват анексирането на окупираните украински територии, показва проведена през август анкета на независимия център "Левада". Половината от запитаните са препоръчали те да станат част от Русия, една четвърт - да придобият независимост. Само 12-13% от запитаните са смятали, че тези територии трябва да останат в Украйна. Идеята за референдумите е увеличила първата група, обяснява социологът Денис Волков.

"Първо хората се отнасяха по-скоро положително към самите референдуми. Казваха, че ако те се състоят и мнозинството гласува "за" присъединяване към Русия, 70 процента бяха съгласни, че тогава териториите трябва да бъдат приети", казва Денис Волков от социологически център "Левада".

Доскоро 75 - 76% от руснаците са подкрепяли т.нар. специална военна операция. С решението за мобилизацията те са спаднали, но само с 4%. В същото време има промяна в настроенията на хората.

"Виждаме, че главните чувства са страх и тревога, шок от това решение. За шест месеца хората бяха свикнали с военните действия, със санкциите и всичко, свързано с това. В края на лятото сред някои се появи дори оптимизъм. Беше така, защото мнозинството хора имаха усещането, че това не ги засяга лично. Там участват доброволци, професионални военни, частната военна компания и това не засяга обикновените хора. Сега мнозина почувстваха, че това може или вече е засегнало тях и техните семейства. Това предизвиква страх и несигурност. Хората не знаят как да планират живота си", казва Волков.

По-скептично настроени са младите хора от големите градове, които следят събитията в Интернет. Но дори там над половината руснаци подкрепят ставащото. Най-голяма е подкрепата сред възрастните хората - тези, които гледат телевизия, а в Русия телевизията е държавна, отбелязва социологът. Извън допитванията, има и друг показател за настроенията на хората. Обявяването на мобилизация накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 боксьори ще участват на Държавното по бокс за младежи в Горна Оряховица
Близо 100 боксьори ще участват на Държавното по бокс за младежи в Горна Оряховица
Франция праща на съд действащ правосъден министър
Франция праща на съд действащ правосъден министър