НОВИНИ

Франция праща на съд действащ правосъден министър

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:34, 04.10.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Специалният френски съд, който разглежда случаи с неправомерно поведение на министри, взе решение за започване на дело срещу Ерик Дюпон-Морети. През юли миналата година той беше обвинен в злоупотреба със служебно положение за разчистване на сметки с опоненти от правната си кариера. Адвокатите на министъра реагираха светкавично.

"Ние веднага обжалвахме решението. То вече не е в сила. Сега Касационният съд трябва да се произнесе по решението и по всички жалби, които подадохме. Съдът и наказателното право се използват, за да се попречи на политическата дейност на министъра", каза Кристоф Енгрен, адвокат на Дюпон-Морети.

Известният адвокат по наказателни дела стана правосъден министър през 2020 г. и запази поста след преизбирането на президента Еманюел Макрон. Разследването срещу него започна през януари 2021 г. след жалби, в които се твърди, че той е наредил разследване на съдии, с които е имал конфликт като адвокат. Министърът отхвърля обвинението.

"Почти съм сигурен, че делото ще отиде в съда. Ще защитавам правата си като всеки, който отговаря пред закона. Иначе винаги съм казвал, че аз получавам правомощия от президента, от премиера и от никой друг", каза Ерик Дюпон-Морети.

Организацията "Прозрачност без граници" оцени ситуацията като безпрецедентна и препоръча оттеглянето на правосъдния министър. От правителството отказват коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допитване в Русия: Какво мислят руснаците за мобилизацията и анексирането?
Допитване в Русия: Какво мислят руснаците за мобилизацията и анексирането?
Димитър Кузманов стартира с победа на "Чалънджър" в Испания
Димитър Кузманов стартира с победа на "Чалънджър" в Испания