НОВИНИ

Корнелия Нинова е извикана на разпит в прокуратурата по жалба на Кирил Добрев

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:30, 04.10.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Корнелия Нинова е получила призовка да се яви в прокуратурата и да предостави документи от заседание на Националния съвет на БСП. Това обяви самата тя на пресконференция в партийната централа на "Позитано" 20.

От документа, предоставен на медиите, става ясно, че в следствието е постъпила жалба от Кирил Добрев, част от вътрешнопартийната опозиция на социалистите. Добрев бе изключен от партията през декември 2021 г., но през юли т.г. съдът отмени това решение.

"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Вчера получих призовка. От мен се изисква да се явя веднага на разпит, освен това, да предоставя на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от заседанието на НС на БСП на 28 август", коментира Корнелия Нинова.

В документа се посочва още самата Корнелия Нинова да връчи призовки на двама души от Националния съвет - Борислав Гуцанов и Гергана Алексова.

"Да говориш на партийно събрание изглежда се оказва престъпление. Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра, а това нещо е задвижено в рамките на месец. Няма да предоставя и един партиен лист на прокуратурата - да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване и да заповядат, чакам ги "Позитано" да дойдат да си ги вземат", заяви тя.

Нинова заяви още, че тримата с Борислав Гуцанов и Гергана Алексова няма да се явят на разпит, докато представители на правосъдното министерство не ги отведат лично.

"Има член 71 от НПК, да го задвижат. Представители на Министерството на правосъдието да дойдат и да ни отведат принудително на разпит защо и какво сме говорили на партийно събрание. Чакаме ги, не се укриваме".

Корнелия Нинова ще сезира всички отговорни български и европейски институции за случая.

Според източници на "По света и у нас" сигналът на Кирил Добрев и посочените от него факти и обстоятелства се проверяват от Софийската районна прокуратура. Законът задължава прокуратурата да извърши проверка на всеки сигнал, като снеме обяснения и изиска документи, които имат отношение към твърденията в сигнала.

Вижте целия ѝ брифинг тук

Вчера опозицията в БСП поиска оставката на Корнелия Нинова след резултата от изборите в неделя. Над 70 души от Националния съвет на БСП са подкрепили подписка, в която настояват за извънреден конгрес, на който да се направят кадрови промени в ръководството на партията.

Самата Корнелия Нинова също направи изявление и заяви, че няма да подава оставка, както и че БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР работи по сигнали за купуване на гласове от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Продължаваме Промяната"
МВР работи по сигнали за купуване на гласове от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Продължаваме Промяната"
Левски ще картотекира Абдулахи Шеху за мача с Ботев Пд
Левски ще картотекира Абдулахи Шеху за мача с Ботев Пд