НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: До един месец след изборите президентът трябва да свика първо заседание на НС

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 04.10.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не всички партии, които са получили представителство в бъдещия парламент, са заявили категорични позиции. Да се надяваме, че предстоят първо разговори, а по-късно може би и по-сериозни преговори за съставяне на правителство. Това заяви в "Денят започва" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Според нея проблемът е в качеството на политическите партии, а не толкова в правната уредба. По думите ѝ, ако партиите достигнат мнозинство от 2/3 нека първо формират изцяло Висшия съдебен съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни дейности като промени в Конституцията.

Избори 2022: Какво ще е съотношението на силите в следващото Народно събрание?

Тя коментира сроковете, предвидени в Конституцията, свързани с връчването на мандатите. Обясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да свика първо заседание на избраното Народното събрание. Предположи, че това ще се случи и по-рано, тъй като в неделя трябва да бъде оповестен персоналният състав на парламента. След това държавният глава ще бъде поканен чрез списъчния състав, който ще бъде обнародван в Държавен вестник, посочи доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право отбеляза още, че новосформираният парламент може да продължи да работи в рамките на два месеца.

"Разбира се с уговорката, че ако не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е възможно над два месеца да бъде проточена процедурата. Но всъщност, според мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е необходимо в рамките на консултациите с всички парламентарни групи да се направи определен драфт на най-важното, което е необходимо. Законът за бюджета е един от най-важните, но трябва да бъдат приети определи закони, за да постъпят пари от Плана за възстановяване", акцентира тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магдалена Костова, НСИ: Има региони в страната, в които всеки трети човек е на 65 или повече години
Магдалена Костова, НСИ: Има региони в страната, в които всеки трети човек е на 65 или повече години
Удинезе победи и излезе на трето място в Серия А
Удинезе победи и излезе на трето място в Серия "А"