НОВИНИ

Избори 2022: Какво ще е съотношението на силите в следващото Народно събрание?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:52, 03.10.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
очаква последният работен ден ото народно събрание
Слушай новината

Точното разпределение на мандатите от ЦИК ще стане ясно след като бъдат обработени напълно резултатите от вота. Според резултатите от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" при 100% от извадката разпределението в пленарна зала би било следното:

ГЕРБ ще имат най-много депутати - 67. "Продължаваме Промяната" ще разполагат с 51 гласа в зала. ДПС ще имат 40 народни представители, а "Възраждане" - 26. Депутатите на БСП ще бъдат 24, а тези на "Демократична България" - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде на новата партия "Български възход", които ще имат 12 депутати.

Според "Галъп" ГЕРБ-СДС ще разполагат с 63 депутати. Народните представители на "Продължаваме Промяната" ще са 53, а тези на ДПС 41. "Възраждане" ще разполагат с 27 народни представители. Депутатите на БСП ще бъдат 24, а тези на "Демократична България" 19. Групата на "Български възход" ще има 13 народни представители. Този брой може да се промени с един-двама депутати в зависимост от финалния резултат на ЦИК. И оттук нататък стои въпросът ще има ли стабилно мнозинство и между кого.

Какви са възможните коалиции?

Трудни, но все пак възможни са някои комбинации на партии в коалиция. Да погледнем как би се постигнало мнозинство в парламента. Всичко, разбира се, е въпрос на хипотези на базата на мандатите, изчислени при 100% от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч".

Ако съберем депутатите на ГЕРБ-СДС с тези на ДПС получаваме 107. Новите в парламента "Български възход" дадоха заявка, че са готови да говорят с всички. Добавяме ги и поучаваме 119 - недостатъчно за стабилно управление. А евентуален кабинет на малцинството би бил зависим от плаващите мнозинства.

Ако групираме депутатите на двете най-големи групи на принципа "евроатлантическа коалиция" ГЕРБ-СДС с тези на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", то получаваме 138 депутати. Напълно достатъчни за спокойна законодателна дейност.

Да погледнем и вариант номер три - между предишните коалиционни партньори: "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България". В тази ситуация получаваме 95 депутати. Недостатъчно. Ще се сформира ли кабинет в рамките на този 7-партиен парламент - сега всичко е освен математика и преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София победи Пирин и се изкачи на втората позиция
ЦСКА София победи Пирин и се изкачи на втората позиция
Меси: Сега съм много по-щастлив в Париж
Меси: Сега съм много по-щастлив в Париж