Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Неработещи молове в Русе стават обекти на вандалски прояви

от БНТ
06:33, 04.10.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Освен че се рушат, неработещите търговски центрове в Русе вече са и обект на вандалски прояви. Тийнейджъри са нахлули в мола до болницата и са потрошили част от оборудването в сградата. Щетите са за десетки хиляди левове.

8 малолетни и непълнолетни момчета са разбили прозорците на пустеещия мол и след като се разходили по етажите, потрошили асансьорите и ескалаторите. След вандалската проява в сградата вече са сложени камери. Търговският център работи 3 години и фалира. Сменя собствениците си няколко пъти, но никой от тях не обявява публично какви са бизнес намеренията му.

Подобна е съдбата и на останалите молове в Русе. Единият, построен преди повече от десетилетие в района на "Дунав мост", така и не отвори врати. Други функционират с по 2 - 3 магазина и са пред угрозата да се превърнат в поредната пустееща сграда. Затова според експерти, всяка голяма инвестиция трябва да е обвързана и с дългосрочно планиране.

"Няма достатъчно потенциални клиенти в нашия район, според мен, и затова има толкова пустеещи търговски площи… навсякъде има обяви – отдава се, продава се, и пустеят без наематели, без стоки. Временно явления беше напливът на румънски клиенти, те по-скоро си останаха туристи и минават транзитно през нашия град", главен асистент Мирослава Бонева – преподавател във факултет "Бизнес и мениджмънт".

Влияние е оказала и световната финансови криза, чието начало за страната ни съвпадна с масовото строене на търговски центрове в Русе. В този период навлезе и онлайн търговията, която добива все по-широка популярност – от 10% интерес от страна на българите през 2011 година, то през 2021-а вече е 30 на сто.

Междувременно населението продължава да намалява, а инфлацията изяжда доходите. И според русенци единственият функциониращ мол в града още дълго ще остане наполовина празен.

Репортер: Даниела Василева

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мярката на обвиняемия за катастрофата на Околовръстното шосе в София
Съдът гледа мярката на обвиняемия за катастрофата на Околовръстното шосе в София
"Ековат" - Франция въведе предупредителна система за потреблението на ток
"Ековат" - Франция въведе предупредителна система за потреблението на ток