НОВИНИ

Магдалена Костова, НСИ: Има региони в страната, в които всеки трети човек е на 65 или повече години

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 04.10.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Данните от последното преброяване на населението не са изненада, то потвърждава всички тенденции, които през последните 40 години са характерни за страната ни. Това коментира в "Денят започва" Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Не е изненадващо, че населението намалява, като се имат предвид демографските показатели и фактът, че България е "отдаваща страна" - хората емигрират, коментира Костова.

"Демографските процеси се развиват доста бавно, но не са необратими. При подходящи мерки в областта на социалната помощ, населението, раждаемостта, биха могли да се обърнат."

Данните по годините на преброяване показват, че на територията на България са живели различен брой хора - от 2 милиона през първото преброяване в Княжество България до почти 9 милиона през 1985 г., обясни Костова. Застаряващото население не е характерно само за България, а за всички развити страни в ЕС, но при нас този дял става твърде висок.

"В регионален аспект - има региони на страната, в които преброяването показва, че всеки трети човек е на 65 или повече навършени години. Увеличава се тежестта за населението в активна възраст, а няма възпроизводство на трудоспособното население", каза Магдалена Костова.

Раждаемостта у нас е на нивото на средната в ЕС, но смъртността в България е най-високата в Съюза. Имаме най-голям негативен естествен прираст между родени и починали, като за това е допринесла и пандемията. Другият основен фактор е миграцията - около 347 000 българи са емигрирали за последните 10 години.

"Емигрират предимно млади хора в трудоспособна възраст и жени във фертилна възраст. Около 40% от намаляването на населението се дължи именно на миграцията. Средната възраст за раждането на първо дете е около 28 години - тя е една от ниските в ЕС, защото този показател все повече се увеличава. Това обаче не е показател, който влияе върху броя на родените деца", обясни Костова.

Трудно е да се каже колко са българите в чужбина, това може да стане ясно от преброяванията в другите страни, каза още тя.

"Хората са обект на преброяване в държавите в които пребивават. Всички държави почти едновременно правиха преброяване в този период, така че се надявам до две-три години да имаме по-подробна картина къде и в кои държави колко българи живеят".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Райо Валекано надигра Елче с 2:1 в мач от 7-ия кръг на Ла Лига
Райо Валекано надигра Елче с 2:1 в мач от 7-ия кръг на Ла Лига
Доц. Наталия Киселова: До един месец след изборите президентът трябва да свика първо заседание на НС
Доц. Наталия Киселова: До един месец след изборите президентът трябва да свика първо заседание на НС