НОВИНИ

НСИ: За 10 години населението на България е намаляло с близо 850 хиляди души

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:30, 03.10.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Населението на страната към датата на последното преброяване 7 септември 2021 г. е 6 519 789 души. Това обяви днес Националната статистика. В периода между двете преброявания българите са намалели с 844 781 души или с 11,5 на сто. Това е и най-голямото намаление от всички преброявания досега. Жените са 3 383 527, а мъжете - 3 136 262. Или съответно 51,9% и 48,1% от населението.

Това са данни, които не включват българите в чужбина.

В резултат на отрицателния естествен прираст за десет години сме намалели с 501 000 души, обявиха от статистиката, а още 344 000 българи са напуснали страната за този период.

"През целия период страната има отрицателен естествен прираст, като най-голям този отрицателен прираст беше миналата година 2021-ва, минус 90 000 души, всички сте запознати с голямото отражение на пандемията върху общата смъртност в страната през последните две години", каза Магдалена Костова, директор "Демографска статистика" - НСИ.

В градовете ни живеят 73,3 на сто от българите, в селата - останалите 26,7 на сто. Обезлюдените населени места са 199. Най-много са те в Габровско и Велико Търновско. Населението намалява във всички области, но най-много във Видин и Смолян. Най-голяма остава столицата София с население над 1 млн. и 270 хил. души, следват Пловдив, Варна и Бургас.

Българите продължават да застаряват. Населението на 65 г. и над тази възраст е вече 23,5 на сто. Най-млади са жителите на Сливен, най-възрастни във Видин.

"През 1900 година при 40,2% деца до 14 години, през 2021 година сме стигнали до 14,1% от населението", обясни Магдалена Костова.

В страната ни живеят и 0,9% чужди граждани. Сред тях най-много са родените в Русия, следват тези от Украйна и Обединеното кралство.

Електронно са се преброили 37% от българите. На преброяването преди десет години те бяха 44 на сто.

Около 600 000 души изобщо не са били преброени и са вписани от други източници.

Днес председателят на статистиката коментира и защо при преброяването сме шест милиона и половина, а почти толкова, но само над 18 години, имат право на глас според избирателните списъци.

"Списъците, които са за изборите, това са всички български граждани на 18 и повече години, без значение дали се намира на територията на страната или извън нея. А преброяването на населението се интересува от това колко души са на територията на страната", каза Атанас Атанасов, председател на НСИ.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че ако намалението на населението от над 800 000 души е станало ясно по-рано, е щяло да има промяна в мандатите на партиите.

"Изборният кодекс предвижда определянето на мандатите в многомандатните избирателни райони да става на базата от резултатите от последното преброяване. Тъй като в тази кампания още нямаше официални резултати, ние не сме взели решение за изменение на числеността на мандатите", заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Това обаче ще се направи за следващите избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на правосъдието представи законопроект за личния фалит
Министерството на правосъдието представи законопроект за личния фалит
Прокуратурата в Шумен протестира домашния арест на 18-годишния шофьор, който уби с колата си млада жена
Прокуратурата в Шумен протестира домашния арест на 18-годишния шофьор, който уби с колата си млада жена