НОВИНИ

Видин - областта, в която населението намалява най-драстично

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 03.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Населението на България е намаляло през последните десет години с над 844 хиляди души, според от последното преброяване в страната. Резултатите от бяха обявени днес. По данни на Националния статистически институт, към 7 септември миналата година населението в страната е малко над 6 500 000 души. Най-малка е област Видин само със 75400 жители.

Само за десет години населението на областта е намаляло с една четвърт. Обезлюдяват не само селата, но и областният град. Ето какво смятат видинчани:

"Като гледам на блоковете колко прозореца светят вечер, защото съм в комплекс, то се вижда, че няма хора. Преди светеше във всеки апартамент вечер, но по в далечното минало, не сега. Всичко работеше и усмивките на хората няма да забравя".

"Входът ни е 21 апартамента. В момента са заети 8. Другите ги няма.
- Къде са?
- Има и починали, има и по чужбина. Апартаментите са празни другите. Никой не живее в момента там, а и тия, които са заети, са с един или двама човека. По-млади нямаме. Деца нямаме в нашия вход".

Намаляването на населението започва преди десетилетия.

"Това не е най-голямото население за област Видин. През 2001 г., 2011 г. година за този период населението на областта е намаляло с 29050 души", каза Цветан Цветков, началник отдел "Статистически изследвания - Видин" към НСИ.

Причини за обезлюдяването на региона са ниската раждаемост и високата смъртност, а населението е най- застаряващото в страната.

"Просто младите хора от този регион липсват и от тук идва и ниската раждаемост. Това е единият показател, по който намалява населението. Другият показател това е миграцията, както вътрешна, така и външна. Голяма част от населението се премества към големите градове. Съответно има повече възможности за работа. Да не говорим вече за външната миграция. Знаем тук за нашата област много хора, които живеят в чужбина и търсят препитание там", обясни още Цветан Цветков.

Много от младите продължават да напускат града и региона.

"Разочарова ги това, че трудно се намира работа. Ако имаш сигурна работа, тогава може би, можеш да останеш. Някои хора губят работата си, трудно им е да намират нова. Също така образованието на децата не е достатъчно добро за някои млади хора и тръгва да търсят по-добри възможности".

За да се обърне негативната тенденция на обезлюдяване на региона, са нужни повече възможности за младите, казват хората.

Автор: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2022: Кой къде печели и губи?
Избори 2022: Кой къде печели и губи?
Флорентино Перес: Никой не се съмнява, че Бензема ще спечели Златната топка
Флорентино Перес: Никой не се съмнява, че Бензема ще спечели Златната топка