НОВИНИ

Бързо, с минимални грешки, обработиха протоколите в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:25, 03.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

В София предаването на протоколи приключи още преди 6.00 часа сутринта. Всички 1200 секционни избирателни комисии успяха да предадат документите в НДК. Всичко ставаше бързо, с минимални грешки, а за целия изборен ден имаше само няколко сигнала за нарушения.

Честото правене на избори доведе до стройна организация, както на изборния процес, така и на предаването и обработването на изборните протоколи.

В Националния дворец на културата всичко приключи към 6.00 часа сутринта, а в зала "Фестивална" още по-рано - в 3.00 ч. За бързото обработване допринася и това, че в София на хартия гласуваха в само 5 секции.

Проблеми имаше само с превозването на хората след предаването на обработените документи, някои чакаха с часове, за да дойде бусче за техния квартал.

В 25-а районна избирателна комисия успяха да предадат протоколите си само за 5 часа и половина. Според председателя причината за добрата организация е натрупаният опит от зачестилите избори в страната.

"Миналата година 3 пъти, сега още веднъж, така че от избор на избор се трупа опит и съответно се получават по-добре нещата", заяви Валери Цолов, председател на 25 РИК.

Гледките на хора, които влачат чували цяла нощ и на такива, които спят по седалките в очакване на техния ред, останаха в миналото.

"Много сме доволни, от 82-ра подвижна секция сме в "Лозенец", всичко беше организирано нормално", допълни Веселин Пеев, член на секционна избирателна комисия.

"Спокойно, без нарушения, с доста добра изборна активност в нашия район", добави Мария Владева, секретар, 29 СИК, Лозенец.

Колкото и да беше добра организацията, проблеми все пак се появиха.

Отпадането на задължителните маски в затворени пространства допълнително улесни работата на членовете на изборните комисии и направи хората по-усмихнати.

"По-спокойно, защото 12 - 13 часа да седиш с маски не е приятно и не е удобно", заяви Веселин Шопов, 10 СИК, Изгрев.

Малко след 4.00 часа в 23-а районна избирателна комисия оставаха само 55 сeкции за обработка.

"Миналата година не беше толкова спокойно, за цял ден днес имаме само 5 сигнала", уточни Полина Витанова, председател на 23 РИК.

Традиционно последни изборните книжа предадоха и от 26-а районна избирателна комисия, защото бюлетините пристигат от цялата Софийска област.

"Добре мина и добре вървят нещата, бавничко, уморително е, има проблеми, решаваме ги", каза още Димитър Димитров, председател на 26 РИК.

В 5.00 часа тази сутрин в зала "Универсиада" оставаха за обработка само три общини.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постепенно затопляне от сряда
Постепенно затопляне от сряда
Рекордни класирания за Томова, Топалова и Андреев
Рекордни класирания за Томова, Топалова и Андреев