НОВИНИ

ЦИК: Окончателните резултати ще са готови до четвъртък, рекордно ниска активност

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 03.10.2022
5791
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава обработването на изборните книжа. Окончателните резултати от вота се очаква да бъдат обявени до четвъртък, каза доц. Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност.

Вижте повече във видеото от Милена Кирова

"От данните досега става ясно, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Те ще се променят още малко тези данни, но вече спокойно мога да кажа, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1990 насам", заяви доц. Томов.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. След това следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите на партиите. Ето защо Цветозар Томов отказа да се ангажира към момента с това кои партии влизат в 48-ото Народно събрание.

Ако НСИ беше обявил данните от преброяването по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира Цветозар Томов.

Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението днес. Затова за разпределението на мандатите на отминалите избори са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

След като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори, коментира още Томов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за Младенов и Сираков в италианската втора дивизия
Загуби за Младенов и Сираков в италианската втора дивизия
Двама загинали и шестима ранени след катастрофата на пътя Дупница-Кюстендил
Двама загинали и шестима ранени след катастрофата на пътя Дупница-Кюстендил