НОВИНИ

Реакции на политическите лидери след края на изборния ден

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:02, 03.10.2022
Чете се за: 07:30 мин.
Политика
Слушай новината

Седем политически формации влизат в новия парламент, според обработените досега протоколи. Има ли ходове за съставяне на правителство. Какво казаха от водещите политически сили?

ГЕРБ- СДС ще положат всички усилия да съставят правителство. От коалицията не коментираха в края на изборния ден предварителните резултати от преброяването на гласовете. Ще го направят след излизането на окончателните резултати. Лидерът на ГЕРБ в изборната вечер не дойде в централата на партията, а заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев беше лаконичен.

"Първо благодарим на всички за подкрепата, наистина благодарим и съветваме всички колеги политици преди да говорят да мислят", каза той.

Томислав Дончев: Съветваме колегите политици преди да говорят - да мислят

Тома Биков все пак каза, че засега не изключват нито една партия от варианти за разговори.

"Ще положим всички усилия да има правителство, дайте да видим резултатите и ще коментираме пак. Подготвени сме за абсолютно всичко", каза той.

По-късно вечерта лидерът на ГЕРБ благодари във Фейсбук на всички, които са ги подкрепили.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че признават загубата си от ГЕРБ и казаха, че огромната отговорност за съставяне на правителство сега е пред партията на Бойко Борисов. "Продължаваме промяната" заявиха, че ще бъдат отговорна и конструктивна опозиция.

"Ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да правим. Ние обещахме това преди изборите и ще си изпълним обещанието, защото ние като политици ще бъдем хората, които, когато обещаваме нещо, ще го изпълняваме", каза Петков.

Петков и Василев: Коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да правим

Ако няма правителство всички българи ще страдат каза още Василев. В студиото на БНТ по-късно той обясни при какви условия все пак биха разговаряли с ГЕРБ

"Приемаме антикорупционен закон, слагаме г-н Рашков за шеф на КПКОНПИ, приемаме разследващ магистрат, който да може да разследва г-н Гешев -всякакви такива хубави неща, които в миналия парламент видяхте, че не се случиха", каза той.

В "Денят започва" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че второто място не е вот на недоверие от страна на избирателите.

"Това, което също оценяваме е, че българският народ, гласуващият български народ, даде първо място на ГЕРБ. Ние не бихме оспорили валидността на този вот и сега знаем, че ролята, с нашето обещание, което сме дали плюс тези резултати, гласоподавателят избра да сме в позиция на конструктивна опозиция", каза той.

Кирил Петков пред БНТ: ГЕРБ могат да съставят кабинет със златен пръст от "Възраждане"

"Продължаваме промяната" няма да правят обща парламентарна група с ДБ, което би им дало възможност да получат първия мандат от президента заради дълбоки различия, особено в икономическата програма.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за диалог и нормалност в политиката, както и за коалиция между партиите в името на решаването на проблемите на хората. Според него ДПС ще се коалира с всички отговорни политически сили в бъдещия парламент.

Мустафа Карадайъ: ДПС увеличава своя изборен резултат, трябва да има диалог, а не разделителни линии

"За пореден път българските избиратели не овластиха никого еднопартийно да има мнозинство в НС, еднопартийно да управлява. Затова според нас българските граждани изпратиха силен знак и сигнал, че политиците в България трябва ди си говорят, да имат диалог, да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората", каза той.

"Възраждане" показа на избирателите, че има политици, които могат да изпълняват своите обещания. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов пред БНТ след края на изборния ден. Според него, има цивилизационни разломи между "Възраждане" и останалите политически сили в новия парламент, но в името на България е готов да разговаря с тях.

Костадин Костадинов: Показахме на избирателите, че има политици, които могат да изпълняват своите обещания

"Най-лошото от всичко е, че на нас ни се налага да разговаряме с хора, които просто не вземат решенията си сами. Ние имаме цивилизационни разломи с тях. Вие говорите за червени линии. Ние имаме огромни разломи", каза той.

В изборната нощ БСП, които остават пета политическа сила, запазиха мълчание.

"Демократична България" също нямаха коментари. Във Фейсбук Христо Иванов благодари на хората, надмогнали, по думите му, страховете и притесненията си, за да гласува с мисъл за бъдещето и развитието на България, без да има гаранцията, че избраниците му ще бъдат сред големите победители. Иванов напомня, че са предупреждавали, че след тези избори ще се получи още по- фрагментиран парламент. И добави: "За съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната".

Христо Иванов: Ще платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната към предсрочни избори

"Български възход" е отворена за разговори с всички партии, обяви след края на изборния ден лидерът на формацията Стефан Янев.

"Ние не очертаваме червени линии, с изключение на реализация на българските национални интереси. Бихме разговаряли с всички партии в търсене на решения и формула за съставяне на правителство, каквото смятам, че е необходимо на България в предстоящия зимен сезон и в перспектива поне от една година", каза той.

Стефан Янев: Удовлетворени сме от резултата

В дългосрочен план Янев планира да подготви партията за участие на местните избори през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 900 000 пенсионери с по-високи пенсии след преизчисляването от 1 октомври
Близо 900 000 пенсионери с по-високи пенсии след преизчисляването от 1 октомври
Загуба за Левски и от шампиона на Словения
Загуба за Левски и от шампиона на Словения