НОВИНИ

"Спаси София" излязоха на протест пред Столичната община с искане за оставката на Фандъкова

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:25, 12.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Протест с искане за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, организиран от "Спаси София" се провежда пред сградата на Столичната община. Протестиращите настояват за компетентно и отговорно управление на столицата. Ново пропадане на жълтите павета в ремонтирания участък, този път срещу сградата на Ректората на Софийския университет е последната капка, по думите им, която е преляла чашата.

От "Спаси София" напомнят, че протестът е и заради цялостното управление на столичния кмет Йорданка Фандъкова. По време на демонстрацията бяха представени и конкретни мерки от протестиращите за спиране на по думите им "порочните" ремонти. Презастрояването и безконтролният трафик по улицата са другите причини за недоволството.

Eксперти от България и чужбина решават как да се наредят качествено жълтите павета в София

"Безобразният ремонт на жп бе просто поводът, който ни накара да организираме протеста. о всъщност това е протест за цялостно творчество, защото за 17 години тези хора на власт не успяха да решат нито един от сериозните проблеми в София. Нито презастрояването е спряло, нито има паркоместа, нито проблемите с трафика, мръсния въздух или местата на детските градини са решени. Мисля, че дадохме достатъчно време н това управление да покаже колко може, то се показа - не може и мисля, че е време да сменим хората и начина, по който, които управляват София", каза Борис Бонев.

От своя страна от Столичната община заявиха, че ремонтът на емблематичните жълти павета не е приет, все още не са платени никакви пари и предстои пренареждане на паветата при подходящи атмосферни условия.

"В момента работи експертна група, която да прецени дали основният проблем е в самия детайл. Както знаете, те са културна ценност и има редица материали, които не могат да бъдат използвани и съответно в одобрения проект от 2016-та и по-късно, предвидено да се пренаредят само с пясък. Така че може би и там детайлът не е най-удачен. Разбира се, тази експертна група ще прецени дали има някакъв пропуск при изпълнението. Засега пробите, които са взети, всичко излиза откъм уплътняване, откъм зърнометрия на пясъка и т.н. Самият проект не е приет, съответно не е разплатен", коментира Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството в СО.

Колкото до искането за оставка на столичния кмет, Ангел Джоргов заяви, че на фона на свършената работа до момента некачествената работа е сравнително малко и това не бива да се пренебрегва.

Преди протеста на "Спаси София" имаше опит за сваляне на украинското знаме от сградата на общината. Това се опита да направи общинският съветник Борислав Иванов. Преди години той беше общински съветник от партия "Aтака", а на последната сесия на Столичния общински съвет заяви, че ще подаде заявление за участие в партия “Възраждане”. По време на опита му за сваляне на украинското знаме, пред сградата на общината имаше и симпатизанти на “Възраждане”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстаич пробва още двама младоци в контролите срещу Кипър и Люксембург
Кръстаич пробва още двама младоци в контролите срещу Кипър и Люксембург
Нови удари в Украйна, жертви и ранени в Мелитопол и Авдеевка
Нови удари в Украйна, жертви и ранени в Мелитопол и Авдеевка