НОВИНИ

Нови удари в Украйна, жертви и ранени в Мелитопол и Авдеевка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:17, 12.10.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Слушай новината

Нова серия от удари в различни части на Украйна днес. Жертви и ранени има в градовете Мелитопол и Авдеевка, експлозии е имало в окупирания град Херсон. От Кремъл твърдят, че целите им в Украйна остават непроменени и че виновни за напрежението по темата за ядрените оръжия са западните лидери.

Над Киев днес патрулират изтребители. Украинската столица беше атакувана в понеделник за първи път от месеци. След това руските удари бяха насочени към други части на страната, но властите предупреждават, че опасността не е отминала. Хората са призовани да носят в себе си документи, храна и продукти от първа необходимост.

Централното кръстовище на булевард "Тарас Шевченко" и улица "Володимирски", където падна първата руска ракета при обстрела в понеделник, вече е отворено за движение. Там загинаха петима души. В града вече има ток и вода, съобщи кметът Виталий Кличко. Работи се и по пешеходния стъклен мост, който беше една от мишените на руските удари.

Семейството на Зоя живее до детската площадка, на чието място днес зее огромен кратер.

"Бях парализирана от страх в продължение на 20 минути. Не знаех какво да правя. Не знам и как ще поправим щетите. Това е домът ни, зимата идва, няма къде другаде да отидем", казва тя.

Руските удари продължават и днес - серия от взривове разтърсиха Херсон. При обстрел на оживен пазар в Авдеевка в Донецка област, са убити 7 души. Взрив е избухнал и в контролирания от руските сили Мелитопол в Запорожка област.

За прекъсване на външното електрозахранване на АЕЦ "Запорожие" сигнализираха от МААЕ.

Междувременно, украинската армия съобщава, че е освободила още 5 селища в Херсонска област.

На въпрос на BBC дали целите на наричаната от Москва "специална военна операция" остават същите, говорителят на Кремъл отговори с "да". Дмитрий Песков каза още, че не се предвижда нова мобилизация сред руснаците. Към момента получилите повиквателна резервисти са около 200 000. Той обвини Запада за напрежението по въпроса за ядрените оръжия.

"Западните лидери - американски и европейски, ежедневно се упражняват в ядрената реторика. Намираме това за вредна практика и провокация. Русия не иска да участва в тези упражнения и не ги приема", каза Песков.

Не е обсъждана среща между Владимир Путин и Джо Байдън. Коментарът идва след като вчера американският президент каза, че не планира да се среща с руския държавен глава по време на предстоящата следващия месец среща на Г-20, но би помислил по въпроса, в зависимост от темата на разговора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Спаси София" излязоха на протест пред Столичната община с искане за оставката на Фандъкова
"Спаси София" излязоха на протест пред Столичната община с искане за оставката на Фандъкова
Колоездачът Николай Генов: Най-трудни бяха последните метри от рекорда
Колоездачът Николай Генов: Най-трудни бяха последните метри от рекорда