НОВИНИ

Разширяват общинския приют за кучета в Русе, интересът към осиновяванията расте

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 12.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 500 кучета са осиновени от Общинския приют за животни в Русе през миналата година. Интересът към поемането на грижата за изоставено животно непрекъснато расте. И докато кучетата в приюта получават нов шанс, в различни квартали на града отново има отровени животни, които са погълнали подхвърлени примамки.

Общинският приют за животни в Русе разшири площта си и благодарение на дарители са построени нови къщички за кучетата. Оформени са и по-големи площадки за разходки, в които помагат доброволци.

"Доброволците са при нас всяка седмица поне по два пъти. Разхождат животните, социализират ги, много ни помагат, защото така по-лесно намираме домове на кучетата", обясни Жени Попова - управител на Общински приют за безстопанствени животни - Русе.

"Това е някаква грижа за животното, което всъщност си няма друго, освен да бъде нахранено и напоено. Няма си любов", коментира Юлия Маринова - доброволец.

В същото време обаче в Русе има два инцидента с кучета. При единия, пуснат на улицата питбул разкъса друго животно. При втория - домашен любимец се отрови от подхвърлена примамка за мишки и плъхове.

"Това е твърде жестоко и считам че е престъпление и срещу хората, не само срещу животните. Тези храни с отрови е възможно да попаднат и в ръцете на деца или хора, които ровят в контейнери", коментира Жени Попова - управител на общинския приют в Русе.

Тя обясни, че при тях постоянно пристигат бити, осакатени или блъснати животни, които отиват за клиники, защото приютът не може да осигури средства за лечението им.

Оказва се също, че времената на отглеждане на кучета от порода питбул у дома вече отминават.

"Повечето собственици на питбули си ги взимат, но после не могат да е справят с тях. Питбулите не са агресивни животни, ако не са възпитавани по този начин. Те са много добри с хора, но стават агресивни към животни. При нас пристигат все повече и повече питбули от хора, които са си ги взимали, когато са били "модерни". Трудно им намираме домове - в България все по-малко хора търсят питбули или искат те да са още малки, а в чужбина са забранени", обясни Попова.

Подобни породи кучета трудно се превъзпитават, казват природозащитници и призовават стопаните да са по-подготвени при отглеждането на агресивни и своенравни животни.

Виолета Никифорова/Светослав Шаламанов

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия отново опита да замеси България във взривяването на Кримския мост (Обзор)
Русия отново опита да замеси България във взривяването на Кримския мост (Обзор)
Столтенберг: Ядрената реторика и завоалираните заплахи от Русия са опасни и безразсъдни
Столтенберг: Ядрената реторика и завоалираните заплахи от Русия са опасни и безразсъдни