НОВИНИ

Заловиха мним работодател, измамил десетки хора с оферти за работа и евтино месо

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 12.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Преди месец в "България в 60 минути" първи ви разказахме как мним работодател е измамил десетки хора в района на Павликени и Велико Търново, предлагайки работа, а след това и оферти за евтино месо.

За схемата му разказа една от жените, които са били измамени от него. Добрата новина е, че той вече е заловен и срещу него ще бъде повдиганото обвинение. От полицията обаче напомнят, че трябва да бъдем внимателни, тъй като измамниците стават все по-изобретателни, а схемите им - все по-добре изпипани.

Измамник месеци върлува в община Павликени - представя се за работодател

В "България в 60 минути" една от последните жертви на 57-годишния Радуш разказа, че той се свързал с нея, за да ѝ предложи работа, тъй като ще разкрива магазини за месо и перилни препарати в Павликени. Тя и нейна приятелка се срещнали с него, а той им обещал, че до дни ще бъдат назначени, след което успял да им измъкне 160 лв. с обещанието да им достави евтино месо.

"Изобщо не се усъмних, че може да се случи такова нещо. Тя извади 80 лв. и аз 80 лв., дадохме му ги. Схемата наистина е много елементарна, но да не вярват хората".

Оказа се, че мнимият работодател Радуш е добре познат на полицията и е излежавал в затвора присъди за подобни измами. А само от началото на тази година по същата схема с евтиното месо е успял да излъже десетки хора.

След като беше обявен за издирване на територията на няколко области, 57-годишният мъж, който се представял за мним работодател, беше задържан в началото на тази седмица във Велико Търново. Той е привлечен като обвиняем за измама в условията на опасен рецидив.

Подобни измамни схеми стават и все по-разпространени, а жертвите им вече далеч не са само възрастните хора. Все по-често те се крият зад атрактивни обяви в интернет, предлагат най-различни стоки на ниски цени или евтини услуги.

Повечето от хората, с които разговаряме на централния пазар във Велико Търново са убедени, че веднага биха разпознали измамниците. Според полицията обаче схемите стават все по-разнообразни, а самите те – все по-убедителни.

Една от най-разпространените схеми е тази с телефонно позвъняване, при което измамниците често се представят за служители на някоя институция, на която човекът отсреща трябва да предостави всичките си налични пари. Затова от полицията напомнят, че никое длъжностно лице няма право да иска пари в брой, още повече по телефона или чрез електронно съобщение.

Вижте още в репортажа на Мирела Дончева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ПГ на ГЕРБ няма да влезе в Народното събрание, ако Митрофанова дойде
Борисов: ПГ на ГЕРБ няма да влезе в Народното събрание, ако Митрофанова дойде
БФС ще е домакин на футболен турнир в чест на Деня на мира и Деня на ООН
БФС ще е домакин на футболен турнир в чест на Деня на мира и Деня на ООН