НОВИНИ

Русия отново опита да замеси България във взривяването на Кримския мост (Обзор)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:59, 12.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нов опит на Русия да намеси България във взривяването на Кримския мост, след като българските власти вече категорично опровергаха версията на Москва, разпространена по-малко от 48 часа след експлозията, че избухналият камион е минал през нашата страна.

Днес Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че взривното устройство е тръгнало от Одеса в началото на август към българското пристанище Русе. Маршрутът минавал и през Грузия и Армения. Федералната служба за сигурност посочи като основен организатор на удара, определян от Москва като "терористичен акт", украинското военно разузнаване и неговия ръководител Кирил Буданов. Украйна отхвърли заключенията на руското следствие като "глупости" и нарече изложения сценарий "нелеп".

Спецслужбите: Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България

Според последните твърдения на руските служби, взривното устройство било замаскирано в рулони строителен полиетилен в 22 палети с общо тегло 22 770 килограма. Руското следствие излага версия, че товарът, тръгнал от пристанище Одеса в началото на август, е пристигнал в Русе по договор между фирмите "Балтекс Кепитъл", базирана в нашия крайдунавски град и "Транслогистик УА" от Киев.

От Русе товарът е продължил към грузинското пристанище Поти, а оттам - в Армения. В терминала "Трансалианс" в Ереван, между 29 септември и 3-ти октомври товарът е бил обмитен по правилата на Евразийския икономически съюз, последвала е подмяна на документите. Така изпращач вече се оказала фирма от Армения, а получател - компания, базирана в Москва.

Пак на 7 октомври палетите са били натоварени в камион на руския гражданин Махир Юсубов, който тръгнал към Симферопол, а на 8 октомври колата бомба се е взривила на Кримския мост. Според руската Федерална служба за сигурност контролът по пътуването на товара през целия маршрут и контактите със замесените е осъществяван от сътрудник на украинското военно разузнаване, който се представял като "Иван Иванович".

Редица противоречия в руските версии за взривяването на Кримския мост и "българската връзка" - какви са те?

Според руската версия, досега е установено участие в схемата на поне 12 заподозрени, съобщават се конкретни имена и години на раждане. Руските специални служби са задържали осем замесени. Петима от тях са руснаци, а останалите трима - граждани на Украйна и Армения .

Пресслужбата на украинското военно разузнаване отхвърли като нелеп изложения сценарий и посочи, че ФСБ и руският Следствен комитет са фалшиви структури, които обслужват режима на Путин. "Затова занапред няма да коментираме техни твърдения", заявява украинското разузнавателно управление.

Федералната служба за сигурност на Русия днес съобщи за два осуетени опита на Киев за нападения на руска територия - в предградие на Москва и в град Брянск, до границата с Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: МВР си свърши работата, камионът от Кримския мост не е бил в България
Демерджиев: МВР си свърши работата, камионът от Кримския мост не е бил в България
Разширяват общинския приют за кучета в Русе, интересът към осиновяванията расте
Разширяват общинския приют за кучета в Русе, интересът към осиновяванията расте