Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Eксперти от България и чужбина решават как да се наредят качествено жълтите павета в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:38, 06.10.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти от България и чужбина щe решават как да се направи качествено пренареждане на жълтите павета в столицата. Оказа се, че одобрената технология за редене на настилката само с пясък е неуспешна и паветата се разместиха седмица след ремонта. Затова е решено те да бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя.

На днешното заседание на Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че за последната година на фирмата изпълнител на ремонта на паветата са наложени глоби в размер на 2 милиона лева за други техни проекти.

Все още не е ясно кога разместените паветата от участъка със скандалния ремонт ще бъдат пренаредени. Това ще реши експертният съвет към общината, който ще дискутира как новото пренареждане да стане здраво и качествено.

Проблемният участък пред Народното събрание беше пуснат на 19 септември за движение. Той обаче представлява само 5% от целия проект, който е на стойност 17 милиона лева.

Темата отново скара общинските съветници.

"Разказът - глобявайте ги сега, прекратете договора е в ущърб на бюджета ни, в ущърб на бюджета, в ущърб на софиянци", каза Прошко Прошков, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Предстоящото пренареждане не е "ремонт на ремонта", защото обектът все още не е готов, обясниха още от мнозинството в общината. Затова и фирмата все още не е глобена. Предвидените санкции за некачествено изпълнение са в размер на 830 000 лева.

"Това да върнеш някой 2, 3, 4 пъти не значи "ремонт на ремонта", когато това се прави в Белград, г-н Бонев твърди, че това е усърдие на кмета, когато се прави в София е "ремонт на ремонта". А санкциите ще бъдат наложени до една, но въпросът не е в санкциите и извън санкциите, на свои разноски, те трябва да оправят всички недостатъци", заяви Прошко Прошков, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Според Борис Бонев обаче участъкът вече е пуснат в експлоатация и уверението е било, че той е готов.

"Просто това е поредният случай, поредният ремонт, при който сме свидетели на нуждата от "ремонт на ремонта", причините са няколко - лошата организация на Столичната община и това, че допускат не най-добрите фирми да ремонтират, а най-близките до управляващите", каза Борис Бонев, независим общински съветник.

Не е изключено Министерството на културата да направи компромис и технологията за редене само с пясък да бъде сменена.

"Общината има пълен контрол. Тогава е нейна отговорност да убеди националния институт тази технология да се промени", заяви Борис Бонев.

И още един много обсъждан ремонт в центъра на София се бави - този за площад "Света Неделя". Причината е, че 9 собственика на имоти обжалват проекта на италианското студио "Фуксас". Въпреки полученото разрешение за строеж реконструкцията няма да започне още поне година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойчев спечели бронзов медал на Световното по борба за ветерани в Пловдив
Драгомир Стойчев спечели бронзов медал на Световното по борба за ветерани в Пловдив
Лекари отчитат: Малко родители водят децата си на профилактични прегледи
Лекари отчитат: Малко родители водят децата си на профилактични прегледи