НОВИНИ

Казусът "Желяз Андреев": След преговори и протести САЩ отказаха да искат екстрадиция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:26, 06.10.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът с 23-годишния Иван Тилев, който ще бъде екстрадиран в Германия за участие в престъпна група с цел финансови измами, напомня много за историята с Желяз Андреев, който беше задържан на 7 април 2018 година по искане за екстрадиция в Съединените американски щати.

Андреев също е работил колцентър, който е уреждал сделки с резервни части за авиоиндустрията. Младият мъж и неговите колеги не бяха екстрадирани. Червената им бюлетина за издирване чрез Интерпол беше свалена година и половина след ареста - на 18 септември 2019 г.

Желяз Андреев беше задържан през април 2018 г. по Заповед за арест, издадена още през октомври 2016 г. от областен съд в окръг Южна Флорида, Съединените щати. А обвиненията срещу него са „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата" и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго в шест случая". След няколко денонощия под стража, окръжния съд в Добрич отказва да то остави в ареста.

Обвиненията срещу Андреев и още четирима негови колеги са заради това, че те работят в колцентър, който урежда търговски сделки за продажба на резервни части за самолети. Според щатските власти те са сключили шест сделки със сирийска авиокомпания и по този начин са нарушили ембаргото наложено на Дамаск. Андреев и колегите му обаче твърдят, че те първо нямат представа за ограниченията, които налагат щатските закони и второ не знаят, че фирмите, с които търгуват са под ембарго. Ден след като добричкият съд освободи Желяз Андреев в цялата страна бяха организирани протести в негова подкрепа.

Следват месеци на преговори между българските и щатските власти. Въпросът с обявените за международно издирване българи е в дневния ред от разговори по време на посещението на американския правосъден министър и главен прокурор Джеф Сешънс в София. През есента на 2018-та Съединените щати оттеглят искането за екстрадиция.

Истинската свобода за Желяз Андреев и неговите колеги идва през септември 2019, когато петимата българи официално са свалени от списъка с издирвани от Интерпол, след като Съединените щати са уведомили международната организация, че заповедите им задържане са невалидни.

Днес, три години след края на сагата се свързахме с Желяз Андреев, той каза, че не иска да се връща към този период, но е готов да помогне на всеки, който изпадне в неговата ситуация.

Вижте повече във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари отчитат: Малко родители водят децата си на профилактични прегледи
Лекари отчитат: Малко родители водят децата си на профилактични прегледи
Специално: Екатерина Михайлова и Михаил Миков за трудните коалиции и възможните решения
Специално: Екатерина Михайлова и Михаил Миков за трудните коалиции и възможните решения