Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Радев: България търси междинно решение за изтребители

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 06.10.2022
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави. Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

По-късно от Министерството на отбраната информираха, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Радев е в Прага, където участва в неформалния Европейски съвет, който започва днес с първо заседание на т.нар. Европейска политическа общност.

От нашите пратеници: Лидерите на 44 държави са в Прага за заседанието на Европейската политическа общност

"Нужен е диалог, търсене на общи механизми и решения за справянето с кризите, заяви президентът Радев. Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи, допълни държавният глава.

Отчете и продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери.

"Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Разговарял е с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия.

За двустранната среща с президента Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

В Прага държавният ни глава дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

Радев: България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген

В Чехия Румен Радев пристигна след визита в Малта. В средиземноморската островна държава президентът взе участие в 17-ата Среща на президентите на страните членки, които са парламентарни републики, и т.нар. формат "Арайолуш".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев мина през финландец за сблъсък с Баутиста-Агут в Астана
Медведев мина през финландец за сблъсък с Баутиста-Агут в Астана
Сампаоли се завърна начело на Севиля
Сампаоли се завърна начело на Севиля