НОВИНИ

Специално за БНТ: Бившият президент на Косово Беджет Пацоли

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 06.10.2022
Чете се за: 09:15 мин.
Балкани
Слушай новината

Очаква се тази събота президентът на Сърбия Александър Вучич да направи специално обръщение след едноседмичната си дипломатическа обиколка в Европа. Очаква се той да оправдае сръбският отказ за налагане на санкции срещу Русия за войната в Украйна, както и да коментира бъдещето на преговорите между Белград и Прищина.

При какви условия може да има успокояване на отношенията между Сърбия и Косово - Николай Кръстев разговаря с Беджет Пацоли, бивш президент, вицепермиер и външен министър на Косово и един от най-богатите хора в страната.

Господин Пацоли, накъде отиват нашите Балкани?

- Бих искал да Ви отговоря на български език, но това ще може да стане след известно време. Засега ще Ви отговоря на сръбски език, макар че аз много уважавам езиците. Къде са Балканите? Балканите трябва да вървят в посока да нямаме граници изобщо, всички да бъдем едни и същи, както се и чувстваме. Защото и аз познавам балканския манталитет. Ние сме добри хора, ние сме гостоприемни домакини и искаме да живеем всички заедно. Политиката много пъти не ни оставя на мира, натиска всички ни, за да поемем в дадена посока. А отговорът на Вашия въпрос е: нашият път трябва да е да живеем заедно, без разлики и без граници.

Между Косово и Сърбия днес отново стоят още някои проблеми, които не са забравени. Как ще се разрешат?

- Пак Ви казвам - когато хората ги вземат в свои ръце. Аз в Прищина живея в една сръбска община, всяка сутрин си пия кафето в компанията на колеги сърби и не чувствам никаква разлика. Според мен, ако бяхме свободни, без политически натиск, ние щяхме сами да си решим проблемите. И преди съм казал, че между Сърбия и Косово не не е нужна граница, хората трябва да могат да се движат без проблем. И в Прищина да се чувстват, все едно че са Белград. А тези от Белград - все едно че са в Прищина. Мисля, че между тези два народа, които познават и манталитетета и езиците си, не би имало никакви трудности отново да установят общ живот, обща работа и решение на общите проблеми.

Много се говори, че може да има още някаква подялба на територията на Косово. Да се променят територии, граници. Доколко е реално това?

- Смятам, че това е нереално. Вижте, последните граници са установени 2000-та година и е почти невъзможно сега да се променят. Това са илюзии. Докато бях начело на Министерството на външните работи на Косово, аз няколко пъти казвах на колегите в Белград, че това е невъзможно, че по-скоро трябва да търсим решенията в икономически план - да започнем да си сътрудничим икономически, да подобрим стандарта на живот на хората от севера. Те да имат работа, сигурност, да са спокойни, че децата им отиват на училище и се връщат живи и здрави и ще видите тогава, че няма да има никакви проблеми. Дори, докато бях министър, аз предложих и настоявах да направим така, че този север, за който се говори много, да се превърне в една свободна икономическа зона, каквато вие имате в Пловдив, да кажем. Да се отиде в Пловдив, да се види концентрацията на икономиката и да вземем този модел и да го създаваме там, да отворим вратите и на сърбите от Сърбия и на косоварите от Косово да отидат и да работят, да печелят и да подобрят стандарта си на живот. Но, за съжаление, никой не иска да слуша това, защото те знаят, че ако въпросът се реши икономически, никой от тези, които сега искат да трупат ползи от ситуацията, няма да могат. Всеки иска да бъде някакъв султан, който се разпорежда, а проблемите не се решават така. Решават се на принципа виждаш - правиш...

Хората виждат, че икономическият подход в живота повишава шансовете за по-добър жизнен стандарт и той ще направи това. Аз не вярвам, че някой би искал сега да воюва, да убива или да излага на риск семейството си. Всеки иска добър живот. Пак предлагам да отправим апел към всички хора да гледат да оправятикономиката на Балканите, защото тогава ползите ще се виждат много ясно. Политически може само да се обещава, но реализацията трае дълго. Но ако решиш да построиш фабрика, където ще работят заедно и сърби и косовари, тя ще се строи шест месеца до една година и още следващата година те могат да работят там. Повтарям апела си проблемът между Косово и Сърбия да се реши с икономически средства. Политикат да мине встрани.

Северните части на Косово и част от сръбската територия да станат свободна икономическа зона, да се даде управлението на други хора. Аз бих взел мениджъри от Пловдив, които знаят да ръководят. Нека дойдат и управляват неутрално тази икономическа зона. И ще видите как ще дойдат инвеститори, защото ще имат интерес. А това ще бъде добре за всички.

А дали кризата в Украйна влияе на Западните Балкани? Може ли войната от Украйна да се прехвърли в Западните Балкани?

- За съжаление, да, може. Всички ние виждаме как тази война руши мирът в Европа. Днес всички сме някак нервни, защото виждаме как цените растат цените, резервите намаляват и нормално, хората са обзети от страх. От сегашния стандарт да се влезе в криза е много тежко. Аз мисля, че тази война трябва да свърши. И всички прогресивни сили, и всички хора, които обичат себе си, семействата си, народа си, трябва да допринесат за прекратяването на войната, а не да наливат масло в огъня. Затова аз бих казал и на господин Вучич: „Добре, всички ние обичаме Русия, обичаме руската култура и руския народ, но за съжаление, Путин няма никакво оправдание за действията си".

Не знам как Путин спи нощем, като знае колко души е убил през деня, колко деца е убил, колко хора е унищожил. И как може да спи?! Струва ми се, че той не е нормален човек, а е някакъв вампир. И трябва да бъде спрян! Познавам добер господин Путин, имах голямо уважение към него, но това което той прави днес е неразбираемо, неразбираемо! Нито е в интерес на Русия! Имам много приятели в Русия, които ми казват, че те самите не знаят какво се случва, защото Русия не е такава, Русия не мисли така. Мисля, че всички прогресивни сили в света трябва да кажат на Путин, че това не е редно. По този въпрос аз имам много какво да кажа, но само бих казал, че се правят някои стъпки, но винаги да знаем, че самият руски народ не е виновен за това, което се случва. И трябва малко да се погрижим и за руския народ, защото той не иска тази война. Тука всички говорят „искаме това, искаме санкции…" Но за съжаление, народът не е виновен. Виновен е един човек, един човек. И това е господин Путин и антуражът около него.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще обяви кога свиква НС следващата седмица
Президентът ще обяви кога свиква НС следващата седмица
Топалова и Глушкова се класираха за четвъртфиналите на турнира за жени от ITF в Санта Марина
Топалова и Глушкова се класираха за четвъртфиналите на турнира за жени от ITF в Санта Марина