НОВИНИ

Бойко Борисов, Николай Събев и още двама кандидати се отказаха от депутатските си места

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:43, 06.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Работата по изготвянето на окончателния списък с народни представители в Централната избирателна комисия продължи и днес.

Четирима избрани депутати се отказаха от местата си в 48-ия парламент и ЦИК одобри желанието им.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да бъде депутат. Борисов водеше две листи - тази в 25 МИР София и в Пловдив-град. Така след отказа му листата се пренарежда. Лидерът на ГЕРБ се отказ от своето депутатско място и след трите вота през миналата година.

Още двама новоизбрани депутати от ГЕРБ-СДС също отстъпиха своите позиции в Ловеч. Това са Иван Миховски и Иван Грънчров. Те бяха на трета и пета позиция в листата, но са получили много преференции. След отказа им бившия заместник-външен министър от кабинета "Борисов" Георг Георгиев, който е втори в листата, би трябвало да стане депутат.

Отказ от депутатско място и от кандидат на "Продължаваме промяната". Бившият транспортен министър в кабинета "Петков" - Николай Събев също няма да бъде депутат. Той беше водач на листата в Русе.

Николай Събев от "Продължаваме промяната" се отказва от депутатското си място

"Виждам, че "Продължаваме промяната" е спечелила сърцата на много българи и съм сигурен, че това което започнахме тогава, вече е кауза на голяма част от обществото.

Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето ѝ.

Никога не съм искал да бъда професионален политик, и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена.", се казва в позиция по повод оттеглянето на Николай Събев.

До края на седмицата ЦИК трябва да обяви имената на новите 240 депутати в 48 парламент.

Най-много депутати 67 има ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" - 53, ДПС - 36, "Възраждане" - 27, "БСП за България" - 25, "Демократична България" - 20, "Български възход" с 12 депутати.

Засега няма отговор на предложението на ГЕРБ за контактни групи между партиите по двете основни теми - войната в Украйна и антикризисните мерки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Многохилядни протести в Унгария за по-високи учителски заплати
Многохилядни протести в Унгария за по-високи учителски заплати
Ник Кириос с обрат на турнира в Токио
Ник Кириос с обрат на турнира в Токио