Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът обеща условия за диалог на партиите, другата седмица става ясно кога ще свика НС

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 06.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще предостави на партиите достатъчно време за диалог и търсене на консенсус в опит да се сформира управленско мнозинство. Радев изтъкна, че сега е времето за политическа смелост, защото България има нужда от работещ парламент. От Малта, където държавният глава е на посещение, Румен Радев изброи и постиженията на служебното правителство, сред които е въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

И тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите, каза президентът Румен Радев.

"И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това, всъщност, е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, очакват разум и намиране на общи решения. Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент. Сега е време да се поеме отговорност, сега е време за политическа смелост", каза той.

Държавният глава изрази тревога:

"Зад издигането на нови червени линии и то след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата, което, знаете, може да бъде свързано с неуспех и от там допълнителна ерозия на доверието", смята той.

Президентът ще обяви следващата седмица кога ще свика парламента.

"Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания, защото в момента е изключително важно те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", увери Радев.

Президентът изтъкна, че само за два месеца служебното правителство е изградило една стабилна основа, от която следващият редовен кабинет би трябвало да може да преведе страната през зимата без особено затруднение.

"След 10 години протакане, най-сетне служебното правителство въведе в експлоатация интерконектора с Гърция и това снижи значително цените на газа. Най-сетне, за първи път беше проведен прозрачен, равнопоставен търг за природен газ. Служебното правителство допринесе да се снижи цената на горивата и всичко това са едни добри начални стъпки за овладяване на инфлацията. Служебното правителство разработи мерки и много по-справедливи механизми за компенсация на потребителите за цените на тока и газа и ще ги внесе в парламента. Ще внесе и годишният бюджет", обобщи той.

Държавният глава посочи, че служебният кабинет е разработил и законите по Плана за възстановяване и устойчивост като са гарантирани средствата за големите инфраструктурни проекти. Румен Радев очаква тези закони да бъдат във фокуса на партиите веднага след като се сформира Народно събрание.

По темата работиха: Александър Марков, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Природният газ ще поевтинее още и през ноември
КЕВР: Природният газ ще поевтинее още и през ноември
Отбелязваме 1008 години от смъртта на цар Самуил (Снимки)
Отбелязваме 1008 години от смъртта на цар Самуил (Снимки)