НОВИНИ

Радев: България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 06.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген. Това е посочил в Малта държавният глава Румен Радев пред президентите на 13 страни, събрани във формата "Арайолуш". По думите на Радев, София и Букурещ отдавна са изпълнили критериите.

Подробности вижте във включването на специалния ни пратеник Александър Марков.

Войната в Украйна, миграционната и енергийната кризи, охраната на границите на ЕС и възможностите за ЕС да се превърне в геополитически играч, бяха сред темите, обсъдени във формата "Арайолуш". Той обединява президентите на страните членки, които са парламентарни републики, а това е 17-ата им среща.

"В основния фокус това е войната на Русия срещу Украйна и обединена Европа не може и не трябва да остава безразлична към тази война, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира и сигурността на стария континент след Втората световна война. Това изисква ясни действия и е в интерес на всички тази ожесточеност да отстъпва на диалога и на преговорите за мир, защото вторичните ефекти от войната се усещат върху всички нас и най-вече върху съседните държави.

Друга важна тема - изключително важна за България - това, че ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като ние сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички. Губи България, губи нашият бизнес, нашият туризъм, губят нашите граждани и нашата икономика като цяло. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа. Това няма как да стане, ние няма да се примирим", заяви е държавният глава Румен Радев.

В Прага, където ще президентът ще кацне по-късно през деня, президентът Радев ще дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

Утре в чешката столица ще се проведе неформална среща на лидерите на Европейския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една футболна вечер, предстоят срещите от 3-ия кръг на Лига Европа
Още една футболна вечер, предстоят срещите от 3-ия кръг на Лига Европа
Рилски спортист се подсили с още две състезателки
Рилски спортист се подсили с още две състезателки