НОВИНИ

Скептични сме за съставянето на кабинет, смятат анализатори

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 06.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Политически ситуацията изглежда много трудна и, ако слушаме внимателно заявките на основните политически сили, би трябвало да сме скептични за съставянето на кабинет, каза в студиото на "Денят започва" политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

"Каквото и да се състави, ако изобщо се състави, ще е нещо различно от това, на което сме свикнали през последните 20 - 25 години - надпартиен кабинет без ярки политически лица, с технократски облик, подкрепен от няколко партии в парламента, възможност за хок мнозинства. Но всичко това при условие, че изобщо се постигне някакъв консенсус. Аз оставам скептичен", подчерта Димитър Ганев и допълни, че при никакъв случай този парламент няма да изкара мандата си.

За него да се състави кабинет може единствено около първата политическа сила, "останалото е фикция".

Според социолога от "АФИС" Юрий Асланов основното послание на избирателите към политиците е, че не вярват на никого от тях и очакват те да се променят.

"Партията "не подкрепям никого" и спадащата, като трайна тенденция, избирателна активност са показателни за това", заяви Юрий Асланов и отбеляза, че българското общество преживява феномена на обърканото масово съзнание.

По думите на Асланов единствено Бойко Борисов "е прочел правилно изборния урок", защото пръв е заговорил за диалог, консенсус, национално съгласие.

"Не мога да преценя доколко е искрен, но това е правилният прочит на урока и за компромис. Всички останали сякаш са се вкопчили в своя магарешки инат, очевидно не желаят да признаят ничия друга истина освен своята, заради което ние сме в това положение", уточни Юрий Асланов.

Вероятността да тръгнем към нови избори е голяма, прогнозира той. Ако те бъдат произведени от същите политически лидери и партии със същите имена в листите, "ще довършат тенденцията, която започна миналата година, на отказ на избирателите да следват своите политически лидери", каза още Юрий Асланов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия с нова победа на световното по волейбол за жени
Сърбия с нова победа на световното по волейбол за жени
Държавният департамент на САЩ обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток
Държавният департамент на САЩ обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток