НОВИНИ

В Националната галерия Квадрат 500 представят изложба на бесарабска българка

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
09:33, 06.10.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

В Националната галерия Квадрат 500 представят изложба на бесарабска българка, която интерпретира в своята живопис трагичните последици от глада в Украйна през 20-и век.

Интервю, факти от архивите и картини са представени на изложбата "Глад". Това е авторският проект на художника Йона Тукусер.

Йона е родена в българско семейство в село Главан (Одеска област). Образованието си получава в Украйна, после през 2007 година учи в Националната художествена академия в София. А през 2010 г. Йона започва работа над проекта "Глад".

"Идеята за моя проект се роди доста отдавна, когато бях ученичка от училището. Учителят ни по история ни разказа за страшния глад, който е бил в Съветския съюз през 1921 - 1922 година, след това още по-страшен глад 1932 - 1933 година, основно в Украйна, известен като гладомор. И най-много глад, който е засегнал Бесарабия и българите - това е следвоенният глад 1946 - 1947 година", споделя Йона Тукусер, художник и автор на проекта "Глад".

Впечатлената художничка в продължение на 13 години събира исторически материали за глада в Украйна. Както текстовете, така и визуалните изображения. Особено впечатляващи са личните интервюта с хора, преживели глада.

Йона Тукусер работи в стила на метамодернизма. Художничката показва не само образи от миналото, но и прави паралел между глада през 20-и век и войната в Украйна днес.

"Малкото момченце, което е изобразено на картината – Илия е на 6 години, неговите родители са убити и той разказва, той е днес в семейство в Украйна, в Киев. Той три седмици беше в бомбоубежище и нямаше какво да яде. От глад започва да яде играчка на своя приятел", каза още Йона Тукусер.

Изложбата се провежда с подкрепата на посолството на Украйна и ще продължи в Националната галерия Квадрат 500 до 27 ноември.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикати и работодатели призоваха за адекватно изчисление на минималната работна заплата
Синдикати и работодатели призоваха за адекватно изчисление на минималната работна заплата
Повече от 100 българи останаха за часове без храна, вода и хотел на летището в Букурещ
Повече от 100 българи останаха за часове без храна, вода и хотел на летището в Букурещ